Gå til sidens hovedinnhold

Full strid i avisen

Journalistene i Fædrelandsvennen nekter å signere artikler etter lønnsdiktat.

Før helgen ble det klart at journalistenes forhandlingsutvalg i Fædrelandsvennen ikke ble enig med ledelsen i avisen. Nå går det mot et lønnsdiktat og forslaget vil bli presentert på onsdag.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Siden lørdag har det vært bylinenekt i avisen og etter det NA24 Propaganda erfarer er frustrasjonen nå stor i sørlandsavisen.

- Lønnsforhandlingene i Fædrelandsvennen endte med diktat. Og det var umulig å komme fram til enighet. Vi befant oss på to helt forskjellige planeter, forteller klubbleder for journalistene i avisen, Marianne Gauslaa, til NA24 Propaganda.

Det er de usikre tidene i mediebransjen som har ført til at ledelsen i avisen ikke vil nærme seg kravet fra de skrivende. Det kan flere kilder fortelle.

- Har dere stilt med for tøffe krav i forhandlingene?

- Vi havner på et driftsresultat på 35 millioner i år. Det et dyktige medarbeidere som har vært med å bidratt til dette resultatet. Fra 2000 til 2007 har våre aksjonærer kunne ta ut til sammen 140 millioner i utbytte, svarer Gauslaa.

Fusjonspolakker
Etter Vadseths inntreden som sjefredaktør 1. januar i år fikk lønningsposen tilhørende stillingen et byks. Fra 1,2 millioner til 1,8 millioner. Og siden administrerende direktør skal lønnes likt fikk de to et samlet lønnsopprykk på over 1 million kroner.

- Vår redaktør er nå lønnsledende i Media Norge, med unntak av Aftenposten, mens vi journalister ligger på bunn sammenlignet med de andre avisene. Vi blir oftere og oftere omtalt som «fusjonspolakker», sier en av journalistene NA24 har snakket med.

- Med en gjennomsnittslønn på 421.000 kroner ligger vi altså mellom 50 og 90.000 kroner under de andre samarbeidsavisene. Mens våre ledere derimot topper. Vi forstår ikke den skjeve utviklingen mellom topp og bunn.

Klubblederen synes det er urettferdig at det er de ansatte må ta byrden for de tøffere tidene.

- Det er ikke ett signal fra ledelsen om at de vil justere sine betingelser.

- Vil det komme flere reaksjoner blant de ansatte?

- Jeg sitter jo som klubbleder og er i forhandlingsutvalget. Vi har en fredsplikt, og den har vi tenkt å overholde, påpeker hun.

Forståelse for frustrasjonen
Sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Hans-Christian Vadseth, har merket seg misnøyen med oppgjøret.

- Hva skjer denne uken?

- Det vet ikke jeg. Jeg registrer at mange journalister har latt være å signere artiklene sine på papir og på nett. Dette er jo en kjent reaksjonsform når man er skuffet i forbindelse med en lønnsforhandling.

- Vi synes det også er dumt at vi ikke klarte å få til en enighet og jeg synes det er akseptabelt at journalistene viser sin skuffelse ved å ikke signere artiklene.

Vadseth vil underveis vurdere hvor lenge han opplever at det er greit. Han legger også til at han tar det til etterretning og at han har forståelse for den frustrasjonen som ligger bak.

Administrerende direktør i avisen, Lars Erik Torjussen, svarer kort når han blir kontaktet av NA24 Propaganda.

- Vi har gjennomført lokale forhandlinger og vi har ikke blitt enige.

- Så du har ikke ytterligere kommentarer?

- Nei.

Fædrelandvennen eier 10 prosent av Næringslivsavisen NA24.no.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken