Gå til sidens hovedinnhold

Funnet i Langtvekkistan

Tormod Valde trodde ikke sine egne øyne da han oppdaget denne i Kirgisistan. Les den utrolige historien her.

(iBergen.no) På vei til lunsj i en park nær hovedstaden Bishkek i Kirgisistan, oppdaget Valde bilen fra Statens Vegvesen. I overraskelsen og forvirringen var det så vidt han fikk rotet opp kameraet for å forevige bilen.

- Ser nå at jeg burde tatt bildet av bilen med mer natur rundt for å få med omgivelsene, men jeg var så overrasket. Begynte å lure på hva i all verden dette her var for noe, sier Valde til iBergen.no.

7500 km
Han var på en trur i det sentralasiatiske landet som de fleste så vidt har hørt om da han oppdaget bilen. Og ut i fra bildene så ser det ut som om bilen har blitt godt pleiet i landet som grenser til Kina, Kasakhstan, Tadsjikistan og Usbekistan.

HTML EMBED
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
function load() { if (GBrowserIsCompatible()) { var map = new GMap2(document.getElementById("map"));// ** Zoom, pan og type kontrollene settes på kartet ** map.addControl(new GSmallMapControl()); map.addControl(new GMapTypeControl());// ** Dette er funksjonen som gjør kontrollene usynlige når musen ikke er over kartet ** map.hideControls(); GEvent.addListener(map, "mouseover", function(){map.showControls(); }); GEvent.addListener(map, "mouseout", function(){map.hideControls(); });// ** Størrelsen på kartvinduet og karttypen ** // - skriv // forran map.setMapType for vanlig kart // - skriv // forran map.addControl for å ta bort oversiktskart map.setCenter(new GLatLng(55.07837, 42.36328), 3); //map.setMapType(G_HYBRID_MAP); //map.addControl(new GOverviewMapControl(new GSize(180,120)));// ** Her settes marker 1 på kartet ** function createMarker1(point) { var marker1 = new GMarker(point); var innhold = "
Bilen ble solgt i Kongsberg
i 2003
"; GEvent.addListener(marker1, "mouseover", function() { marker1.openInfoWindowHtml(innhold); }); return marker1; } var point = new GLatLng(59.59901,9.67484) map.addOverlay(createMarker1(point));// ** Her settes marker 2 på kartet ** function createMarker2(point) { var marker2 = new GMarker(point); var innhold = ("
I sommer ble bilen sett
i Bisjkek i Kirgisistan
" ); GEvent.addListener(marker2, "mouseover", function() { marker2.openInfoWindowHtml(innhold); }); return marker2; } var point = new GLatLng(42.89206,74.56421) map.addOverlay(createMarker2(point));} }

Kartet er interaktivt, pek på det for mer informasjon.

For de litt opp i åra kan det nevnes at det ikke er så langt til skøytebanen i Alma Ata der Kay Arne Stenshjemmet gikk under sju minutter som første skøyteløper i verden 19. mars 1977. Stenshjemmet gikk på 6.56,9.

- Det så ut som om den gikk som minibuss der nede. Lurer fælt på hvordan den er kommet seg ned hit. Har regnet ut at det er vel 7500 kilometer å kjøre fra Norge. Det er jo et stykke vei, sier Valde som ikke fikk noe klokt svar da han kontaktet vegvesenet for å høre hvordan bilen var havnet i Krigisistan.

- Den er nok solgt
Etter haugevis med forsøk på å spore opp bilen hos Statens Vegvesen, treffer vi endelig en som kjenner igjen bilen.

- Ja det var du som lurte på den bilen i Kirgisistan ja. Den kjenner jeg til. Jeg var da produksjonssjef i Buskerud og utrangerte bilen i 2002. Den ble da stående sammen med andre utrangerte biler på vår maskinsentral ved Drammen. Ved årsskiftet ble produksjonsdelen som hadde ansvaret for bilene skilt ut til Mesta. De tok med seg alt utrangert materiell og solgte noe av det videre til en eller annen oppkjøper. Slik har nok bilen havner i Kirgisistan, sier Tore Braaten som nå er seksjonsleder i Statens Vegvesen.

- Men hvorfor går den med logoen til Statens Vegvesen?
- Det er nok her det har sviktet. Alle biler blir strippet for visuell profil før de blir solgt, men her har nok ikke Mesta gjort det siden de skulle ha ny profil. Så det er en eksotisk liten fargeklatt som går der nede, sier Braaten.

Kan være kjørt ned
Roger Jensen Trading Co.Ltd. i Kongsberg er den største oppkjøperen av utrangert materiell fra vegvesenet og Mesta. Høyst trolig er bilen solgt videre herifra.

- Jeg husker ikke om vi solgte noe til Kirgisistan - vi selger over tusen biler til hele verden herifra. Chile, Bolivia, Russland og så videre. Men mest sannsynlig så har den nok blitt solgt fra oss ja, sier Roger Jensen til iBergen.no.

- Kan den være kjørt ned?
- Det kan den. noen kjører ned, noen henter med bår og andre henter med trailere. Det er forskjellig hele tida, sier Jensen som har en liten følelse for at bilen er solgt til Russland og deretter kan ha blitt videresolgt til Kirgisistan.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg