Gå til sidens hovedinnhold

Fy Dagsavisen!

Dagsavisen får hvert år titallsmillioner kroner fra skattebetalerne, men betaler ikke unge journalister. Snakk om solidaritet!

Ifølge fagforeningsavisen Journalisten har journaliststudenter jobbet gratis for Dagsavisen i sommer. En student ble satt på gaten etter å ha skrevet 18 artikler i løpet av en periode på to uker, da avisens ledelse ble kritisert av klubben for å bruke gratis arbeidskraft.

Redaksjonsledelsen i Dagsavisen forsvarer seg med at studentene ikke er ordentlige journalister, og at de derfor ikke har krav på betaling. Mulig det, men hvorfor setter avisen da 18 artikler på trykk? Hvis artiklene ikke kan kalles journalistikk har de vel heller ikke noe i avisen å gjøre?

Vi synes ikke dette henger på greip. Enten holder Dagsavisene unge og håpefulle journalistspirer for narr, eller så holder avisen leserne for narr. Begge deler er ille.

Det er en kjensgjerning at mange norske aviser i årevis har drevet tilnærmet rovdrift på vikarer. Muligheten til å utnytte de håpefulle har vokst de siste årene i takt med avisenes fallende inntekter og økningen i antallet nyutdannede journalister fra inn- og utland. Men man tråkker langt over en grensen for det akseptable når man har folk i redaksjonen som kommer på jobb og bidrar i den daglige innholdsproduksjonen, uten å få betaling.

Ekstra trist er det at slikt skjer i en avis som ble grunnlagt av arbeiderbevegelsen, og som i alle år har kjempet mot utbytting og for solidaritet. Sjefredaktør Hilde Haugsgjerd er tidligere AKP-er, og man må vel ha deres evne til ufeilbarlighet for ikke å se sitt eget hykleri. I avisens ledelse mener man nemlig at man har vært snille som har gitt studentene praksis. Det skulle vært artig å høre avisens reaksjon om banker og andre bedrifter var like snille, og lot folk jobbe gratis for å få øvet seg litt i arbeidslivet.

Propaganda synes det er leit at det er så mange flinke unge folk som ikke får jobb i dagens mediemarked. Det er et tankekors at folk fra dessertgenerasjonen samtidig håver inn fete lønninger i de samme redaksjonene. Denne skjevheten gavner ikke mediebedriftene over tid, og den er i alle fall ikke et uttrykk for solidaritet.

Det er underlig at Dagsavisen med sin tradisjon forsvarer gratisarbeid i eget hus. Enda rarere er det med tanke på at Dagsavisen forsøker å fri til studenter og unge lesere. Avisen river ned sin egen merkevare på denne måten.

Hvis Journalisten har rett i at Dagsavisen lar studenter skriver artikkel etter artikkel uten betaling, synes vi det er både leit og dumt.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot