Strømprisene har skutt i været den siste tiden, og med høst- og vinterkulda like om hjørnet vil noen og enhver merke det på lommeboka når boligen skal varmes opp.

Få gratis ved: Se lenger nede i saken

Mye strøm går til oppvarming
Ifølge SSB går 31 prosent av norske husholdningers strømforbruk til oppvarming av rom, mens tidligere undersøkelser konkluderer med enda høyere tall.

- Nordmenn er helt unike på dette området på grunn av en historisk sett lavere strømpris her til lands. I andre land brukes det for eksempel mye fjernvarme til oppvarming, sier seniorøkonom Gry Hamarsland i analysebyrået Econ Pöyry til Nettavisen.

Derfor er det en helt rasjonell årsak til at nordmenn bruker mye strøm til oppvarming, mener hun.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Høye strømpriser
De siste ukene har vi sett en markant økning i strømprisene. I forrige uke var den gjennomsnittlige systemprisen på strøm 55 øre på kraftbørsen Nordpool. Det var hele 164 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Denne uken ligger snittprisen an til å bli enda høyere.

Les også:Prissjokk på strøm

Les også:Aldri mer billig strøm

Dermed kan det være smart å se på alternative oppvarmingsmuligheter.

- Har du en vedovn og tilgang til gratis trær fra skogen, har du også en svært rimelig oppvarmingskilde, sier Hamarsland.

Mange vil kunne krysse av på det første punktet, men en egen privat skog er det ofte verre med. Dermed ender man fort med å kjøpe til dels dyre vedsekker fra nærmeste bensinstasjon.

Men det finnes en løsning på problemet.

Få ved gratis
Et raskt søk på Finn.no viser at flere tilbyr gratis ved. En av dem er Gjermund Weiby fra Drøbak.

- Vi er et firma som driver med trefelling rundt om kring i Oslo og Akershus. Dersom ikke oppdragsgiver vil ha veden selv, så gir vi den bort, forteller Weiby til Nettavisen.

Da er det bare å møte opp med tilhenger og kjøre av gårde med trærne. Weiby og resten av gutta i firmaet Tregruppa yter også en liten ekstraservice.

- Vi fjerner all kvisten og rydder den bort. Dessuten kutter vi opp trærne i håndterbare stokker, forteller han.

Tregruppa har stadig nye oppdrag, noe som også resulterer i ny annonsering. Så langt har de fått gitt bort alle trærne de har felt.

Tilbudene der du bor
Og det er ikke bare i Oslo-området du kan få gratis ved. Under følger en oversikt med lenker til annonser som for øyeblikket ligger ute på Finn.no.

Bergen

Bergensområdet

Tønsberg

Larkollen

Nittedal

Vinterbro

Drammen

Slependen

En del av tilbyderne viser seg å annonsere for gratis ”ved på rot”. Det vil rett og slett si at du selv må felle trærne og få de med deg hjem.

For de aller fleste annonsene gjelder det uansett at du bør være i stand til å kappe opp veden selv. Det er bare i få tilfeller at du faktisk får ferdig oppkuttet ved gratis.

Les flere artikler fra Nettavisen.no/Bolig:

Fjernet boligskatten - fikk premie

Flytter fra Oslos dyreste

Kutt boliglånet minst 5000 kroner

Hva slags oppvarmingskilde bruker du i hovedsak? Diskuter under.