(SIDE2): Fyrst Albert (53) og fyrstinne Charlene (33) feirer sin aller første bryllupsdag 2. juli. De to ble viet to ganger i fjor sommer med både en borgerlig seremoni som ble holdt 1. juli og en kirkelig den 2. juli.

Stolt fyrste
På sin Facebook-side oppdaterte fyrsteparet sin status mandag.

- Vi er så lykkelige, og føler at det skjedde i går, skriver Albert om bryllupsdagen paret holder friskt i minne.

- Jeg er veldig stolt av det min kone har fått til det siste året, ved å opprette veldedighetsorganisasjonen for barn og idrett og at hun har blitt så involvert i sin nye rolle i Monaco. Hun har tatt på seg en vanskelig oppgave på en perfekt måte, og jeg takker henne for det, skriver fyrsten videre.

Hetset
Året som har gått har vært turbulent for paret som kort tid etter bryllupet ble hetset for at de allerede hadde trøbbel i forholdet. Bryllupsreisen til Charlenes fødeland Sør-Afrika handlet i stor grad om møter og representasjon, og det var lite romantikk for de nygifte i starten.

Alberts flaue farskapssaker i forkant av bryllupet gjorde heller ikke saken bedre. Etter bryllupet så Charlene seg lei på ryktene, og uttalte i et stort intervju:

- Det er synd at disse ryktene dukket opp akkurat da de gjorde, men jeg tror hensikten var å sabotere det som er en lykkelig begivenhet. Det er kategorisk løgn. Jeg vil ikke beære dem med noe svar annet enn å si at bildene av meg og Albert når vi gifter oss, vil tale tydeligere enn alt av ondsinnet sladder og tomme rykter, tordnet hun.

Ønsker seg barn
Fyrsteparet har riktignok stablet forholdet på beina, og viste seg svært lykkelige og glade da de besøkte Finnmark tidligere i år. Albert er svært glad i Norge, og har vært på besøk her en rekke ganger. Han gledet seg stort til å vise Charlene vill og vakker norsk natur i nord.

Fyrsteparet besøkte blant annet Kautokeino der de fikk gjete reinsdyr, sove i lavvo og se hvordan de globale klimaendringene påvirker livet til urfolk. Paret skal være i Kautokeino i tre dager.

- Dette er en stor opplevelse, og jeg er veldig glad for at Charlene også kan få oppleve dette, uttalte fyrsten til TV 2.

Et års ekteskap feires altså, og nå ventes det snart at lyden av små barneføtter igjen skal tasse rundt i fyrstepalasset. Rykter om at Charlene er gravid har selvsagt vært oppe en rekke ganger det siste året, uten at det har medført riktighet.

Men det er ingen tvil om at både fyrstinnen og fyrsten ønsker seg barn snart.

To seremonier
Den første borgerlige seremonien fant sted fredag 1. juli, det var en liten og intim begivenhet med kun 80 nærværende i fyrstepalassets tronsal.

Den religiøse seremonien fant sted på ettermiddagen dagen etter, og det var da festen virkelig var i gang. Den foregikk utendørs i borggården med 3500 gjester, deriblant en rekke statsoverhoder, kongelige og internasjonale celebriteter. Det norske kronprinsparet var blant de mange gjestene.

To seremoner er helt vanlig i mange katolske land, fordi ekteskapet skal være sivil rettslig gyldig. Men for at man skal være katolsk gift, må man også ha en kirkelig seremoni - derav kirkebryllupet i tillegg. Det samme skjer for øvrig når arvestorhertug Guillaume av Luxembourg (30) gifter seg i oktober.

Se bilder fra vielsen under:

4366

Les mer om Monacos fyrstefamilie: