Gå til sidens hovedinnhold

Tok farvel med eksentrisk tante

Hele fyrstefamilien i prinsesse Antoinettes begravelse.

(SIDE2): Fyrst Albert IIs tante Antoinette døde i forrige uke etter lang tids sykeleie, 90 år gammel. Begravelsesseremonien fant torsdag sted i den fullsatte katedralen i Monaco. Blant de sørgende var foruten fyrst Albert hans forlovede Charlene Wittstock, og fyrstens to søstre, prinsessene Caroline og Stephanie.

Fyrstefamilien har de siste årene hatt et godt forhold til den gamle tanten, som var storesøsteren til Alberts far, fyrst Rainier III, og det ble erklært 15 dagers hoffsorg etter dødsfallet. Forholdet har ikke alltid vært like ukomplisert. I mange år var Antoinette i kulden – og det kunne hun takke seg selv for.

Ville styrte broren
Etter at hun fra midten av 1940-tallet fikk tre barn med tennisspilleren Alexandre-Athenase Noghès, som hun til slutt også giftet seg med og skilte seg fra, fikk hun det nemlig for seg at hun skulle styrte broren og selv bli fyrstinne.

Bakgrunnen for at hun sammen med sin elsker (og senere ektemann) Jean-Charles Rey planla å avsette Rainier var at hun allerede hadde sikret arvefølgen med sønnen Christian.

Antoinette satte ut rykter om at Rainiers daværende forlovede ikke kunne få barn, og dette forårsaket til slutt at forlovelsen ble brutt og forholdet avsluttet.

Kastet ut av palasset
Rainiers ekteskap med hollywoodskjønnheten Grace Kelly i 1956, og fødslene til prinsesse Caroline og prins Albert de to påfølgende årene, satte imidlertid en effektiv stopper for Antoinettes planer. Fyrstinne Grace kastet svigerinnen ut av palasset, og i mange år var kontakten med fyrstefamilien på et lavmål.

Like før hun i 1951 giftet seg med barnefaren Alexandre-Athenase Noghès fikk Antoinette adelstittelen baronesse av Massy, og ungene hennes smykker seg fortsatt med denne tittelen, selv om de strengt tatt ikke har noen rett til det.

Grunnlovsendringen i 2002 gjorde at Antoinettes etterkommere ble tatt inn i arverekken til tronen, men de ramlet ut igjen da Rainier III døde i 2005.

Ektemannen døde brått
Prinsesse Antoinette var regnet som en smule eksentrisk – enkelte av hennes ansatte mente hun var fullstendig gal. Etter ekteskapet med Noghès var hun gift to ganger, først med presidenten for den monegaskiske nasjonalforsamlingen, Jean-Charles Rey, som hun la kupplanene sammen med.

Antoinette var gift med Rey fra 1961 til 1974. Sommeren 1983 giftet hun seg igjen, denne gang med den britiske ballettdanseren John Gilpin, som døde brått seks uker etter bryllupet.

Kommentarer til denne saken