(SIDE2): Fyrsteparet gjester byen i nord i disse dager, og fyrstinne Charlene (34) gjør akkurat som dronning Sonja (74), prinsesse Märtha Louise (40) og kronprinsesse Mette-Marit (38).

Alle de kongelige kvinnene har hedret lokal tradisjon og skikk, og kledt seg i samiske drakter under besøk i Sameland.

Flotte i samiske drakter
Charlene hedrer landsdelen ved å kle seg i samekofte med lue, stort rødt skjerf rundt skuldrene og varme sko på føttene da hun innledet besøket med ektemann fyrst Albert (53) mandag.

Samedraktene brukes på tvers av landegrensene på Nordkalotten, mens form, farge og mønster på kofte og lue varierer stort fra distrikt til distrikt. Draktvariantene følger også til de samiske dialektene.

Vårlig varme har kanskje slått til i den sørlige landsdelen, men ute på vidda er det fortsatt kaldt med noen minusgrader under fyrsteparets besøk, dermed var det nok kjærkomment med de varme klærne.

– Jeg synes alle våre kongelige kvinner har vært flotte i sine samiske drakter – og bildene av dem har gått over hele verden. Harald og Sonja i 1969 – og Haakon og Mette-Marit 40 år senere – i 2009. Men jeg tror jeg kanskje vil nevne de utrolig vakre bildene av prinsesse Märtha Louise med reinsdyr spesielt. Der er hun virkelig eventyrprinsessen! Og jeg hadde en stor kopi på kontorpulten min i mange år! sier kongehusekspert Kjell Arne Totland til Side2.

Fyrst Albert og fyrstinne Charlene skal ha bedt om å leve slik mange samene gjør på tradisjonsvis, og det betyr at de får nærkontakt med reinsdyr og bo i lavvo. Heldigvis er det ikke like kaldt som da kronprinsparet var besøk vinteren for tre år siden. Fyrsteparet får allikevel en minnerik opplevelse i nord, og skal ifølge mediene som følger besøke være veldig interessert i lokale skikker, mat og de fikk til og med svinge lassoen da de mandag innledet besøket.

Totland minnes sin egen tur da han var med kronprinsparet.

– De flotte bildene av Monacos fyrstepar i samedrakter på vidda ved Kautokeino, vekker gode og flotte minner. Jeg var selv i Sameland med kronprinsparet i februar 2009 – og det er noe av det mest fantastiske jeg har vært med på i mine mer enn 20 år som hoffreporter. Selv om gradestokken flere dager viste under – 30 grader, forteller Totland.

– Jeg har alltid vært opptatt av bunader og folkedrakter – og synes våre samedrakter er spesielt vakre. Jeg vet at dronning Sonja er svært glad i samedrakten hun fikk i gave i 1969- og selv ønsket at den skulle være med på den store jubileumsutstillingen, der den troner som den eneste av hennes mange folkedrakter, sier han.

Strålende Charlene
Fyrsteparet skal ha planlagt besøket en god stund, og begge har gledet seg til å reise til Kautokeino. Fyrsten uttalte til TV2 at han var veldig glad for at han fikk prøve å sove i lavvo, og at Charlene kunne dele det med ham.

Kautokeino er jo naturlig nok et svært eksotisk reisemål fra paret som bor ved Middelhavskysten i Monaco. Charlene har sjarmert seg rett inn i hjertene til vertene i nord, og flere har uttalt at de synes hun er veldig vakker. Totland beskriver en fyrstinne som virkelig nyter oppmerksomheten.

– Jeg synes også Charlene er flott i sin hvite samekofte. Og det synes hun tydeligvis selv også. Venner av meg i Kautokeino forteller at hun riktig stråler – og formelig ber om å ta bli tatt bilder av, sier Totland.

Les mer fra kronprinsparets tur i 2009 under: