Gå til sidens hovedinnhold

30 år siden fyrstinne Grace mistet livet

Fyrst Alberts mor ble bare 52 år gammel.

(SIDE2): Grace Kelly var i ferd med å etablere seg som en av Hollywoods store stjerner, da hun i 1956 valgte bort filmbyen fremfor et liv som fyrstinne i lilleputtstaten Monaco.

Hun debuterte som skuespiller på scenen i New York bare tjue år gammel og samme år var hun også med i fem amerikanske tv-serier.

Filmdebuten kom allerede året etter, og i tillegg til roller i over førti tv-serieepisoder, rakk hun løpet av de neste fem årene å være med i til sammen elleve filmer før ekteskapet med fyrst Rainier III av Monaco satte en stopper for karrieren.

Hitchcock-klassikere og Oscar
Gjennombruddet som skuespiller på det store lerretet kom i 1952 med Fred Zinnemanns klassiker «Sheriffen», hvor hun spilte mot Gary Cooper, som ble belønnet med en Oscar for rollen.

Grace Kelly fulgte året etter opp med «Mogambo» mot Clark Gable og Ava Gardner, og deretter innledet hun samarbeidet med Alfred Hitchcock, som resulterte i tre klassikere: «Dial M for Murder», «Vinduet mot bakgården» og «Tyv fanger tyv».

I 1954 spilte hun i «Bak kulissene» mot Bing Crosby, han i rollen som alkoholisert og alkoholisert skuespiller, hun i rollen som hans dominerende kone. Kelly ble hyllet av kritikere, og mottok både en oscarpris og en Golden Globe for rollen.

Fyrsten fikk både kone og medgift
Grace Kelly ledet den amerikanske delegasjonen til Cannes-festivalen våren 1955, og under oppholdet ble hun invitert til Monaco for en fotoseanse med den 32 år gamle og fortsatt ugifte fyrsten, Rainier.

Da Grace returnerte til USA begynte innspillingen av hennes neste film, «Svanen», hvor hun ironisk nok spilte prinsesse. Samtidig fortsatte korrespondansen med fyrst Rainier, og i desember samme år kom han til USA på besøk. Ryktene gikk om at ungkaren var på konejakt, men det benektet han.

Rainier dro på besøk til Kelly-familien, og tre dager seinere fridde han til Grace – og fikk ja. Med seg tilbake til rivieraen fikk han også en medgift på to millioner dollar. 4. april 1956 dro Grace med båt fra New York, fulgt av familie, brudepiker, en puddel, og med over åtti kolli bagasje om bord. Da hun etter åtte dager ankom Monaco, ble hun tatt imot av 20.000 begeistrede tilskuere.

Filmkarrieren var over
Grace Kelly og fyrst Rainier ble viet borgerlig 18. april, og dagen etter var det duket for kirkelig vielse – en begivenhet som i sin tid ble omtalt som «århundrets bryllup».

Ni måneder og fire dager etter bryllupet fødte Grace sitt første barn, datteren Caroline, og et drøyt år seinere markerte 101 skudd at tronarvingen Albert var ankommet verden. Familien ble fulltallig med lille Stephanie sju år seinere.

Etter at hun ble fyrstinne, var filmkarrieren over. Hitchcock tilbød Grace en ny filmrolle, men fyrst Rainier satte foten ned, og fyrstinnen viet seg i stedet til arbeidet med å bygge ut kunstinstitusjonene i fyrstedømmet, og stiftet i tillegg et fond som støttet lokale kunstnere.

Ble bare 52 år gammel
13. september 1982 kjørte fyrstinne Grace sammen med yngstedatteren Stephanie tilbake til Monaco etter et opphold på feriestedet Roc Agel på den franske siden av grensen. I løpet av kjøreturen fikk Grace slag, og i svingen som kalles «Djevelens forbannelse» braste Roveren hun kjørte gjennom autovernet og rullet nedover åssiden.

Fyrstinnen var fortsatt i live da hun ble halt ut av bilvraket, men døde dagen etter, uten å ha gjenvunnet bevisstheten. Fyrstinne Grace ble gravlagt i katedralen i Monaco fire dager seinere, med representanter for utenlandske regjeringer og statsoverhoder til stede, blant dem USAs førstedame Nancy Reagan og britiske prinsesse Diana.

Motspilleren fra «Vinduet mot bakgården», James Stewart, sa dette i sin minnetale under begravelsen:

- Dere skjønner, jeg bare elsket Grace Kelly. Ikke fordi hun var prinsesse, ikke fordi hun var skuespillerinne, ikke fordi hun var min venn, men fordi hun var en av de hyggeligste kvinnene jeg noensinne har møtt.
(Kilder: Wikipedia m.fl.)

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken