Gå til sidens hovedinnhold

Fyrverkeri ute av kontroll

Øyeskader, husbranner og dødsfall. Nå er det på tide å gripe inn mot et uhemmet salg og forbruk av fyrverkeri på nyttårsaften.

De fleste av oss har tent raketter i jubelrus ved inngangen til et nytt år. Men etterhvert kjenner stadig flere av oss folk som har fått fysiske skader og økonomiske tap etter uvettig bruk av fyrverkeri.

I år kan seks personer ha mistet synet, og da er det på tide å gripe inn.

Tidligere har argumentene mot fyrverkeri vært økonomiske, og det har vi mindre forståelse for. Folk må ha frihet til å bruke pengene sine ufornuftig, selv om det er snakk om hundrevis av millioner kroner opp i luften på noen få minutter.

Den gleden mllioner av mennesker føler i samme øyeblikk har også en verdi.

Men det er ingen fribillett til å veive rundt i fylla, med en flaske i den ene hånden og en antent rakett i den andre. I praksis er det i dag ingen kontroll over hvordan publikum bruker fyrverkeriet og resultatet ser vi i form av branner og personskader.

Derfor er det fornuftig at det nå settes ned en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan man kan få kontroll over fyrverkeriforbruket. Alt fra forbud til sterkt begrenset salgsperiode er foreslått. Vi får ha tålmodighet til å vente på utvalgets rapport og vurdering av de enkelte tiltakene.

Men ett forslag har vi betydelig sans for, og det er store offentlige fyrverkerier i de store byene. Da kan vi få en folkefest i trygge former!

Hva mener du om økt kontroll av fyrverkeri? På høy tid eller formynderi? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Kommentarer til denne saken