– Vi mener fyrverkeri bør begrenses til få steder i korte tidsrom av hensyn til dyrelivet, sier professor Svein Dale ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Han og flere kolleger skriver i en pressemelding at de vil ha slutt på privat oppskyting av fyrverkeri. Veterinær Maren B. Helland skriver at nesten 23 prosent av hundeeiere meldte om lydfobi hos sine hunder i en studie i 2014, og fyrverkeri er vanligste form for fobi.

Les også: Oslo dropper fyrverkeri, som eneste storby: – Kommer som et brått og uventet lydinferno på dyrene

Andre påpeker at det hvert år er hendelser med hester og kuer som skader seg alvorlig etter å ha blitt skremt av fyrverkeri.

Forskerne vil isolere fyrverkeriet på nyttårsaften til noen få steder der det er en offentlig oppskyting i en svært kort periode rundt midnatt, skriver de.

– Flere steder i utlandet har begynt å bruke alternativer til fyrverkeri, slik som lysshow. Vi synes dette på sikt bør bli en del av den tradisjonelle nyttårsfeiringen i Norge, for å begrense de negative konsekvensene fyrverkeri har både på våre husdyr, ville dyr, mennesker og miljø, sier Helland.

(©NTB)