Gå til sidens hovedinnhold

Gå ikke glipp av denne togturen

3:10 to Yuma er ekte western med Russell Crowe og Christian Bale i nær hanekamp.

3:10 til Yuma – USA 2007. Regi: James Mangold. Med Russell Crowe, Christian Bale

Aldersgrense 15 år

Dan Evans (Christian Bale) har returnert fra borgerkrigen, et bein mindre og med langt mindre sjanse til i å forsørge sin familie på gården enn han ville ha hatt. Den beryktende Ben Wade (Russell Crowe) blir endelig fakket og skal fraktes til nærmeste togstasjon for å nå 3:10 toget til Yuma-fengselet.

Dan ser sin sjanse til å tjene dollarene han trenger for ikke å miste gården og respekten. Men Wades gjeng er en hensynsløs gjeng som ikke akter å la lovens lange armer nå frem til togstasjonen.

Ganske enkelt oppsummert. 3:10 til Yuma er en gammeldags western i så måte der de slemme er slemme og de snille er snille – til en viss grad.

For selvfølgelig blir det nyanser av grått når Russell Crowe og Christian Bale setter skuespillerklørne i sine to menn, hvorav begge har vikarierende motiver for sine handlinger.

Crowe er utagerende, ekstremt voldelig, en jovial kar og farlig, farlig. Bale er den staute, den taust desperate, den usentimentale som til en viss grad vinner Ben Wades respekt.

Det er bare passende når Dan Evans sønn sier til Ben Wade;

- Du er egentlig ikke så ond. Og han svarer; - Jo, det er jeg.

Handlingen er tett og drivende fulgt av et foto som hyller natur og gammel westerntradisjon, mens samtidig drar nytte av det mer moderne nærbildet. Det psykologiske spillet ulmer under overflaten for så å komme til overflaten her og der. Men vi er aldri helt sikre på hva som foregår i Ben Wades hjerne.

Derfor blir 3:10 til Yuma også en thriller inntil det siste. Det er bare å lene seg tilbake og nyte.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler