(Berlin/SIDE2:) Man skal som journalist ikke ha favoritter, men den meksikanske Gael Garcia Bernal er en hos mange skrivende – fordi han er en likefram, vennlig og interessant fyr.

SE OGSÅ: Vår dom over påskefilmene

Om familieliv
Dog i dag, når vi møter ham, er han kanskje litt på vakt. Han er på filmfestival i Berlin for å snakke om Lukas Moodyssons nye film «Mammut», en film der han spiller en småbarnsfar og spillnerd som reiser verden rundt med sitt imperium.

Bernal har nemlig selv akkurat blitt far for første gang og er ikke helt villig til å trekke sin lille sønn inn i diskusjoner rundt filmen.

Les anmeldelsen: Utfordrende Moodysson

For «Mammut» handler blant annet om hvordan vi overlater våre barn til andre mens vi selv forsøker å få jobb, privatliv og familieliv til å gli sammen. I Moodyssons verden handler det om kirurgen Michelle Williams og spillmillionæren som må overlate sin datter til den filippinske barnepiken Gloria.

Hun på sin side har forlatt sine to sønner for å tjene penger i New York og filmen følger de to familiehistoriene parallelt.

Ikke inn med teskje
- Det jeg liker med Lukas’ filmer er at han ikke mater deg historiene og budskapet med teskje. Du kan hente det du vil ut av «Mammut», mener Bernal.

«Mammut» fikk meget god og ganske hatsk mottakelse under filmfestivalen i Berlin. Bernal liker reaksjonene. Han sier at «Mammut» får folk til å snakke om seg selv.

Og kanskje treffer den mange litt for nær.

Normale mennesker
Gaels rollefigur reiser til Thailand for å håve i land årets store forretningsavtale. Siden han egentlig bare er en frontfigur, tar han ut til stranden i stedet og går i «vennlig vestlig mann-fellen», nemlig å gjøre et forsøk på å holde en prostituert av gaten for en kveld.

- Jeg tror verdenen skremmer han litt. Han forsøker å være i ett med den og skjønne hva som foregår, men han klarer ikke å takle den. Han ser sin innbringende jobb som et offer. Og når det hele blir for mye, så går han tilbake til sitt liv med dobbeltmoralen i behold, sier Gael.

Skuddet det på hodet
Egentlig skulle en langt eldre skuespiller spilt rollen som Tom, men det at Bernal er så ung gjør på mange måter filmen enda mer provoserende.

- Jeg tror det er vanskelig å sympatisere med filmens personer fordi de er så normale. Det er utrolig frustrerende at det virker som de ikke lærer noe. Jeg føler det er en sterk kritikk av dagens unge vestlige mennesker her, sier han.

Selv kunne Gael Garcia Bernal valgt den enkle veien som det store sexsymbolet fra Mexico i Hollywood. Istedenfor har han valgt filmer som «Pater Amaros forbrytelse», «Motorsykkeldagbøkene», «Dårlig oppdragelse», «Babel» og «Blindness». Sammen med «Og mora di også!»-kamerat Diego Luna produserer han mange meksikanske, nye filmskapere.

Gael Garcia Bernal avviser at han har samme problem som sin rollefigur i «Mammut».

- Jeg ser ikke på jobben min som et offer. Og jeg har ikke et liv på jobb og et hjemme. Jeg er utrolig heldig som får holde på med det jeg gjør. Og det er jeg veldig klar over, sier han.

SE VIDEO AV MAMMUT

HTML EMBED
video_embed(12247,1);