NETTAVISEN MENER: At norske forbrukere betaler 130 millioner kroner i overpris på melk, slik at Tine kan selge Jarlsberg-ost på billigsalg er galskap. Det er på høy tid å avvikle ordningen.

Hadde det ikke vært virkelig, måtte man trodd at det var en fantasi.

Men sannheten er altså at Norge - og norske forbrukere - har subsidiert Tines salg av Jarlsberg-ost med flere milliarder kroner over flere tiår.

Og det verste er at Senterpartiet mener det bør fortsette: - Jarlsberg har aldri truet andre lands melkeproduksjon. Det er ingen grunn til å endre dette nå, hvis det ikke skjer i en internasjonal avtale, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK Dagsrevyen.

Her kan du se innslaget:Regjeringen fjerner Jarlsberg-subsidier

Norge produserer 10 prosent mer melk enn vi trenger, og bøndene får statsstøtte for sin melkeproduksjon.

Samtidig betaler forbrukerne overpris på melk, og noe av denne overprisen er øremerket som eksportsubisider. Vi betaler altså for overforbruk, for at dette overbruket skal gå til Jarlsberg-ost på amerikanske frokostbord.

Argumentet for ordningen er at den holder liv i norske gårder, som ellers vil måtte redusere melkeproduksjonen.

Nå vil landbruksminister Sylvi Listhaug avvikle ordningen, og det beste er at det vil være grei skuring å få det igjennom i regjeringen og på Stortinget. Støttepartiet Venstre har nemlig programfestet avvikling av slike eksportsubsidier.

Senterpartiet vil også egentlig avvikle eksportstøtte i landbruket - men altså helst andre lands, ikke den norske.

Bare i år utgjør overprisen norske forbrukere betaler for melk 130 millioner kroner. I tillegg kommer statsstøtte til landbruket, og tollmurer mot billigere melk fra utlandet.

Nettavisen mener at det er bra at regjeringen nå avvikler hele ordningen med eksportsstøtte til salg av Jarlsberg-ost. Det er ille nok at vi må betale overpris på egen mat, om vi ikke også skal betale overpris på melk for å gi amerikanerne billig Jarlsberg-ost.

Hva mener du? Bør vi fortsatt betale overpris på melk for å eksportere Jarlsberg-ost, eller støtter du å avvikle ordningen?