Gå til sidens hovedinnhold

- Galskap med skattelette

Per Olaf Lundteigen er krystallklar om opposisjonens forslag om skattekutt til deg og meg.

Fredag la finansfraksjonen for de tre rødgrønne regjeringspartiene fram en justering av Regjeringens krisepakke. Bedriftene skal kunne trekke mer av underskuddene av på skatten, og det blir også større rom for avskriving for bedrifter som investerer.

NA24 - din næringslivsavis

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener dagens justering er en klar seier for opposisjonen.

- Det er en betydelig innrømmelse som nå kommer fra regjeringspartiene. Det er klart at regjeringspartiene beveger seg i retning av de forslagene vi allerede har lagt fram. Men man benytter seg bare av halve verktøykassen. Vi mener det er behov for skattelettelser også for vanlige lønnsmottakere. Dette vil vi gjøre ved å øke minstefradraget, sier Sanner til NA24.

Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen var med på å legge fram justeringen av krisepakken. Han slår kraftfullt tilbake mot Sanner og sier det er helt uaktuelt å kutte skattene for privatpersoner. Dette ble aldri vurdert av de rødgrønne partiene i finanskomiteen.

- Galskap
- Det er jo galskap å gå inn for skattelette for lønnsmottakere. Det er helt utelukket, sier Lundteigen til NA24.

- Nå må opposisjonen ta inn over seg det som er virkeligheten. Lønnsmottakerne fikk svært høye lønnstillegg i fjor, de nyter godt av mye lavere rente og energipriser. Vi kan ikke sløse med pengene på den måten, fortsetter Lundteigen.

Lundteigen sier at tiltakene fra staten må rettes mot de delene av næringslivet som nå sliter, framfor å smøre det tynt ut over alle via skattelettelser.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Han får full støtte av Aps Reidar Sandal, leder i finanskomiteen, som avviser at det kan bli aktuelt med skattekutt for lønnsmottakere.

- Dette er helt uaktuelt, og ikke annet enn et gammelt rop fra Høyre om mindre skatt. Poenget er at vi skal rette tiltakene mot de bedriftene som nå sliter på grunn av lavere eksport og lavere etterspørsel på det internasjonale markedet, sier Sandal.

Også Sandal understreker at regjeringspartienes politikk er å målrette tiltakene inn mot de deler av norsk næringsliv som er i motbakke, ikke å gi et generelt skattekutt til befolkningen.

Ikke fornøyd
Sanner i Høyre er likevel ikke fornøyd.

- Handelsnæringen er ikke tilgodesett med en krone i regjeringens krisepakke. Meldingen fra HSH har vært klar, og de har ønsket skattekutt. Et kutt i skattene ville ha økt etterspørselen, sier Sanner.

Sanner vil ikke inn på hvor mye mer Høyre mener burde vært brukt for eksempel til skattelettelser.

- Det kommer vi tilbake til når vi legger fram våre forslag til søndag, forklarer Sanner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken