HTML EMBED

SE VIDEO: Klikk på playknappen over for å se traileren til «Hobbiten - Smaugs ødemark»

(SIDE2): De tre «nye» filmene over Tolkiens eventyrrike skal ha en prislapp på en milliard – dollar – og ikke kroner. Hver film skal koste 315 millioner dollar, altså 1,8 milliarder kroner.

På tørr grunn

Samtidig har den første filmen allerede spilt inn en milliard dollar på verdensbasis så Jackson føler nok at han står på relativ tørr grunn.

Peter Jackson ble nærmest genierklært da han skapte «Ringenes Herre»-trilogien. Kritikerne overgikk hverandre i panegyriske anmeldelser, og Norge var faktisk først ute med å anmelde «Ringens brorskap».

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Men for «Hobbiten» har han måttet tåle kritikk fra både anmelderhold og fans. Ikke minst fordi studioet med Jacksons støtte valgte å dele en relativt kort og enkel barnebok i tre filmer. Så kom kritikken mot 3D-kamerabruken. Mange mente filmen mistet sin magi og følte seg sjøsyke under visningen.

Spådd etter lengden på film nummer to «Smaugs ødemark», så har han ikke begrenset seg nå heller. Men «Smaugs ødemark» byr på dragen Smaug (stemmesatt av Benedict Cumberbatch, Martin «Bilbo» Freemans makker i «Sherlock»), og det er noe mange fans gleder seg til.

Thorarin, dvergenes konge, spilles av Richard Armitage, en mann på 1,90. Og den eneste som slapp mye silikon i ansiktet.
Thorarin, dvergenes konge, spilles av Richard Armitage, en mann på 1,90. Og den eneste som slapp mye silikon i ansiktet.
RICHARD ARMITAGE spiller Thorin i «Hobbiten».

Fire tonn silikon

Deretter blir det litt (umulig) kjærlighet på Legolas (Orlando Bloom), som den kvinnelige fanskaren nok heller ikke vil forakte. Jackson har også tilført «Hobbiten» et kvinneaspekt som det finnes svært lite av i boka.

LES MER: En dame for Legolas

Evangeline Lily har på mange måter overtatt Liv Tylers rolle som alven Tauriel. Men mens Tylers actionsekvenser i «Ringenes Herre» ble klippet vekk eller redigert om etter svært negative reaksjoner fra fansen, har Jackson nå fått sin actionkvinne.

Men visste du at «Hobbiten» har en av verdens største parykkmakeravdelinger. 752 parykker er laget til filmene, de fleste av menneskehår eller jakkuer. Fire tonn silikon er blitt brukt for å lage masker til filmens skuespillere. Spesielt dvergene har mye silikon klistret i ansiktet. Etter de stygge erfaringene med Gimi eller John Rhys-Davies er imidlertid maskene noe mindre omfattende enn de var. Rhys-Davies fikk en allergisk reaksjon og mistet mye av huden i ansiktet.

Evangeline Lily og Orlando Bloom morer seg over fans reaksjoner på den første traileren.
Evangeline Lily og Orlando Bloom morer seg over fans reaksjoner på den første traileren.
SJELDEN REAKSJON: Fanvideoen fikk frem gapskratten til Evangeline Lily, Orlando Bloom og Lee Pace som Thranduil.

Dårlig dyrevelferd

Samtidig har mørkere sider av «Hobbiten» kommet fram og blitt gjentatt i det siste etter at det store bransjebladet i Hollywood, The Hollywood Reporter, kjørte en grundig reportasje om AMA, American Humane Assocation, som gir filmer merkelappen «Ingen dyr ble skadet i denne filmen».

27 dyr døde under innspillingen av «Hobbiten», en sak som kom fram før førstefilmen hadde premiere. Men i The Hollywood Reporter ble det bekreftet hva dyrepasserne hadde sagt, at de forsøkte å melde fra gjentatte ganger om at dyrene ble dårlig behandlet.

Den dårlige behandlingen skjedde da dyrene hadde en pause fra innspillingen, men mange mener at det bare viser at Jackson og hans produksjonsteam mistet litt oversikten.

LES MER: Sist uke holdt vi f...meg på å ta livet av King

Siden filmsettet har vært fordelt på 94 filmsett, måtte en kar som Orlando Bloom ikke bare ha en stand-in som kunne forestille ham i farlige actionscener, men fem stykker.

Legolas figurerer for øvrig ikke i «Hobbiten». Orlando Bloom har tidligere sagt at han var usikker på om den innbitte Tolkien-fansen ville like at de skrev ham inn, men sa at han bare ikke kunne si nei.

LES OGSÅ:Her får fansen svar på tiltale

«Hobbiten» har norsk premiere 11. desember.

HTML EMBED