Gå til sidens hovedinnhold

Gambler på krisepakker

Investorene satser på at krisepakker skal redde økonomien og sendte Oslo Børs kraftig opp.

Investorene verden over satser nå pengene på statlig hjelp.

NA24 - din næringslivsavis

Alt lå nemlig til rette for en stor nedtur på børsen da arbeidsmarkedsrapporten for januar ble offentliggjort fredag ettermiddag. Den viste at arbeidsledigheten fortsatt stiger svært raskt, og mer enn ventet.

Tror på pakke
Arbeidsledigheten i USA steg fra 7,2 til 7,6 prosent, og aldri før har så mange jobber forsvunnet som i de siste tre månedene.

- Isolert sett er dette verre tall enn ventet, noe som tyder på at det fortsetter å være ille i USA. Imidlertid er fallet i sysselsettingen tilnærmet på samme nivå de tre siste månedene, noe som kan tolkes positivt. En annen faktor er at disse tallene øker sannsynligheten for at Obama får gjennom krisepakken i USA, sier Stein Bruun, sjeføkonom i SEB til NA24.

Og nettopp det at markedet nå tror på gjennomslag for krisepakken i USA var med på å skape et rally fredag ettermiddag. Børsen la til slutt på seg hele 3,88 prosent, og hovedindeksen endte på 233,44.

DnB Nor til himmels
I tillegg til fokus på krisepakke i USA er også investorene forventningsfulle før offentliggjøringen av regjeringens krisepakke for bankene som offentliggjøres på søndag.

- Investorene forventer en god pakke for DnB Nor, sier Thomas Svendsen, analytiker i Carnegie, til NA24.

- Regjeringen har nå skjønt at situasjonen er ille, og markedet forventer at bankpakken blir deretter. Det er nok med på å sende DnB Nor kraftig opp fredag, mener bankanalytikeren.

DnB Nor-aksjen la på seg hele 12,29 prosent i fredagens handel, og endte til slutt på 26,50 kroner.

Håpet seiret over fornuften
Også en annen finansaksje var i vinden fredag. Storebrand steg hele 11,72 prosent til 20,50 kroner etter at Carnegie publiserte en analyse der Storebrand ble trukket frem som en opplagt oppkjøpskandidat. Det er Gjensidige som trekkes frem som sannsynlig kjøper, hvilket ikke er unaturlig ettersom selskapet allerede er største eier med sine 24 prosent.

Bekreftelsen på at håpet seiret over fornuften blant investorene bekreftes når vi ser på oljeprisen. Ved børsens slutt var den 3,44 prosent ned. Til tross for dette steg en rekke oljerelaterte aksjer. StatoilHydro klatret 1,98 prosent til 118,50 kroner og Seadrill steg 5,81 prosent.

Yara hadde også en knallsterk dag med en oppgang på 7,56 prosent på høy omsetning. Telenor steg 2,16 prosent og Hydro 7,81 prosent. Tandberg-aksjen fortsetter å klatre etter de gode tallene som kom tidligere i uken. Fredag ble oppgangen på 9,68 prosent. RCCL steg 13,33 prosent, men til tross for den fine oppgangen har selskapet mistet nesten halvparten av verdien siden starten av året.

I Europa så vi også en bred oppgang til tross for de dårlige tallene fra USA. Både i Frankfurt, Paris og London trosset investorene arbeidsledighetstallene. I Stockholm steg børsen hele 4,25 prosent, i København var oppgangen 2,50 prosent og i Helsinki steg børsen 3,41 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken