Gå til sidens hovedinnhold

Nesegrus hyllest av Rory Gallagher

Blodfans fra hele Europa strømmet til da Østkanten Bluesklubb arrangerte festival til minne om den irske bluesgitaristen Rory Gallagher.

SENTRUM: For tredje året på rad arrangerte Østkanten Bluesklubb Oslo Rory Nights, som i følge klubben selv er en «nesegrus hyllest av den fantastiske irske bluesgitaristen Rory Gallagher (1948-1995).»

Arrangementet fant sted på utestedet Hr. Nilsen, og her blir Gallagher beskrevet som en av de absolutt største bluesgitaristene Europa har fostret.

SE BILDESERIE FRA FESTIVALEN! Oslo Rory Nights

Tilbudt jobb i Rolling Stones

Gallagher hadde sin storhetstid på 70-tallet, da han blant annet ble kåret til «Top musician of the year» i tillegg til å få tilbud om jobb isom gitarist i Rolling Stones, noe han i sin tur takket nei til.

Oslo Rory Nights

Det var Asle Kristiansen som kom opp med ideen om en slik festival i Oslo. Han hadde ved flere anledninger deltatt på liknende festivaler på de britiske øyer da han nevnte for en irsk kamerat som arrangerte samme festival i Cork, Gallaghers hjemby, at han skulle ønske noe slikt fantes i Oslo.

– Kameraten min sa det så enkelt som det var; hvorfor ikke bare arangere det i Oslo, sier Kristiansen. Problemet var bare at Kristiansen ikke visste hvordan man skulle arrangere en slik festival. Derfor tok han kontakt med Østkanten Bluesklubb som sammen med Kristiansen har arrangert Oslo Rory Nights siden.

Et ydmykt geni

Jan Rustad og Wiggo Larsen i Østkante Bluesklubb forteller at fans fra hele Europa er på Hr. Nilsen for å hylle Gallagher.

SE BILDESERIE FRA FESTIVALEN! Oslo Rory Nights

– Blodfans fra hele Europa reiser rundt på slike tributekonserter, og vi kjenner igjen flere av ansiktene fra de tidligere arrangementene, sier Rustad.

– Vi har både internasjonale og norske artister, og de spiller stort sett gratis. Noen av dem er vant til å spille på store arenaer, og når de kommer hit til Hr. Nilsen er det lenge siden de har spilt på en pub, og det virker de til å stortrives med, supplerer Larsen.

– Hva tror dere er grunnen til at folk reiser rundt hele Europa for å hylle Gallagher?

– Gallagher var en utrolig ærlig artist og et ydmykt geni. Han visste nok hvor god han var, men han var fortsatt veldig «down to earth». Han var en fantastisk musiker, gitarist og låtskriver som snakket rett til hjertet, sier Kristiansen.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter