Gå til sidens hovedinnhold

Forbasket macho

Ekstremt sterk rollebesetning med et svakt manus.

HTML EMBED

SE VIDEO:Klikk på playknappen over for å se traileren til «Gangster Squad».

Gangster Squad - USA, 2013. Regi: Ruben Fleischer. Med: Josh Brolin, Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone, Nick Nolte, m.fl.

På grunn av den horrible skyteepisoden på premieren av «The Dark Knight Rises» i Aurora, Colorado, ble Ruben Fleischers «Gangster Squad» utsatt og beordret til å forandre på en scene. Denne scenen var en skuddutveksling i en kinosal og ville nok gitt filmen et vanskelig utgangspunkt allerede før den hadde nådd lerretene. Men nå er filmen ferdig, og vi kan endelig se om forventningene i forkant har vært berettiget. For de har vært skyhøye, ikke minst på grunn av den ekstremt sterke rollebesetningen.

Sean Penn spiller den tidligere bokseren og hensynsløse gangsteren Mickey Cohen som har Los Angeles i et jerngrep. Politiet er hardt rammet av korrupsjon og lar Cohen holde på som han vil i filmbyen. Chief Parker (Nick Nolte) ber den urokkelige sersjanten John O´Mara (Josh Brolin) om hjelp og ber han samle en gjeng som er villige til å ofre liv og lemmer for å bringe Cohen foran en ærlig dommer. Med seg får O`Mara får blant andre Jerry Wooters (Ryan Gosling) og sammen har de fritt spillerom. Ikke direkte ulikt premisset i en annen gangsterfilm, nemlig «The Untouchables» fra 1987 med Kevin Costner, Robert DeNiro og Sean Connery i hovedrollene.

Det første som slår en i «Gangster Squad» er den alltid spennende Sean Penn. Han storkoser seg i rollen og har noen fantastiske scener der man virkelig blir imponert av denne skuespillerens energi foran kameraet. Dessverre er rollen så ekstrem til tider at det minner om noen av Al Pacinos gangsterroller opp i gjennom tidene. Det er litt Tony Montana fra «Scarface» som funker fabelaktig, men uheldigvis er det like mye Big Boy Caprice fra «Dick Tracy». En virkelig underlig balanse mellom solid og realistisk skuespill til en mer tegneserie-aktig parodi. Men han er hele tiden severdig og det er en rolle man vil huske, ikke minst på grunn av de bisarre sidene av karakteren. Rollen er heller ikke helt ulik den Robert DeNiro leverte i førnevnte «The Untouchables». Muligens er rollen en eneste stor hyllest til skurkene som kom før ham?

Josh Brolin er litt fargeløs, men solid i hovedrollen og fortsetter på mange måter det han startet på i «Men in Black 3», der han spilte en ung versjon av Tommy Lee Jones. Ryan Gosling derimot, er enormt sjarmerende, selv om romansen mellom ham og en ellers solid Emma Stone, ikke akkurat er det største filmatiske fyrverkeriet vi har sett. Resten av birollene er sterke og underholdende, spesielt Giovanni Ribisi og Robert Patrick.

Regissør Ruben Fleischer slo i gjennom med actionkomedien «Zombieland» (med Emma Stone i en av rollene) og fulgte opp med actionkomedien «30 Minutes or less». Han bringer den samme lettheten til denne filmen selv om den er mer seriøs i tonen. Uheldigvis forsvinner mye av karakterene i all skytingen. Manuset er ikke det sterkeste.

Actionscenene er spennende og energiske. Det er ingen stor vekt på spesialeffekter, så for oss som er lei av «Matrix»-aktige kameratriks er «Gangster Squad» forfriskende beinhard. Det er forbasket macho og tøft gjennom hele filmen.

«Gangster Squad» er blitt en underholdende film med flinke skuespillere, men som lider litt av at den er veldig schizofren i tonen. Et bedre manus og mer spillerom for de involverte kunne løftet denne til en potensiell klassiker innen sjangeren. Men vil du se en latterlig underholdende

Kommentarer til denne saken