Gå til sidens hovedinnhold

Går av etter finansskandale

Statssekretær går av etter hard kritikk rundt Carnegie-skandalen.

Urban Funerad forlater posten som statssekretær for finansmarkedminister Mats Odell etter hard kritikk i forbindelse skandalen rundt meglerkjempen Carnegie

NA24 - din næringslivsavis

Det melder di.se

Carnegie-saken har skapt problemer for Sveriges finansmarkedsminister Mats Odell. I løpet av tre dager har han mistet tre av medarbeiderne i den pågående nedsalgsprosessen av den svenske statens aksjeposter.

- For viktig prosess
- De prosesser som pågår med salg av de statlige selskapene er for viktige til at det forstyrres av en debatt rundt min person. Om jeg skulle fortsette som statssekretær risikerer den kritikk som rettes mot Carnegie å overskygge det viktige prosjektet med å redusere det statlige eiersdkapet, sier Funerad i en pressmelding, ifølge di.se

Fredag offentliggjorde adm. direktør i Carnegie sin avgang, mens denne uke ble innledet av at lederen av den svenske statenes utvalg for salg av statsaksjer, Karin Forseke, annonserte sin avgang. Funerad har i likhet med Karin Forseke tidligere jobbet for Carnegie, hvor han var sjefjurist.

Dropper oppdrag
Tirsdag ble det klart at Carnegie dropper sine oppdrag som statlig rådgiver i salget av børseieren OMX og det stalige bofinansieringsselskapet SBAB.

Carnegie-sjef Anders Onarheim skrev i en pressemelding sent tirsdag at han mener dette skaper bedre forutsetninger for arbeidsro rundt salgsprosessen og at Carnegie dermed ikke havner i sentrum for en oppmerksomhet som er en fordel for verken regjeringen, Carnegie eller andre kunder.

Knallhard kritikk
Det var før helgen det svenske kredittilsynet, Finansinspektionen, krevde at Stig Vilhelmson gikk av som adm. direktør for meglerhuset. Samtidig krevde tilsynet at hele styret ble skiftet ut i en av de største skandalene i svensk børshistorie.

Carnegie-sjefen i Norge, Anders Onarheim, er midlertidig ansatt som konsernsjef i Sverige mens Matti Kinnunen nå er viseadministrerende.

Samtidig pågår det oppkjøp av aksjene i Carnegie. Den islandske investeringsbanken Invik, eid av Milestone, har seilt opp som største eier i meglerhuset. I tillegg meldte det norske meglerhuset ABG Sundal Collier mandag at de hadde kjøpt 4,2 millioner aksjer i Carnegie. Aksjeposten representerer maksimalt 5,42 prosent av stemmene.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis