Gå til sidens hovedinnhold

Går tom for Da Vinci-koden

Dan Browns omstridte thriller «Da Vinci-koden» er sommerens store bokselger. 20.000 nordmenn har sikret seg boken, og etterspørselen er så voldsom at forlaget nå går tom.

Men Bazar forlags Øyvind Hagen kan berolige - for tiden trykker forlaget opp et nytt opplag på 10.000 bøker.

Oppdaterer boken

- Bokhandlene kan kanskje bli utsolgt i en uke til halvannen, sier Hagen til TV 2 Nettavisen. Det nye opplaget vil inneholde noen små endringer og noen oppdateringer av forfatteren Dan Brown selv.

«Da Vinci»-koden har gått sin seiersgang verden over, og har ligget på førsteplassen av New York Times' bestselgerliste i ett år.

Ikke alle har vært begeistret over Browns utgangspunkt - nemlig at vårt verdensbilde og vår gudstro etter Bibelen ble bestemt av Mannen - nærmere bestemt av keiser Constatine og hans menn på det berømte møtet i Nikea. Med andre ord, hadde det vært andre menn der hadde også vår oppfattelse av verden vært annerledes.

Den feminine Gud
«Da Vinci-koden» handler om det som sto skrevet i Dødehavsrullene og de evangeliene som dengang ble bestemt ikke skulle tilhøre Det nye testamentet. Om en Jesus med en litt annen bakgrunn enn den vi kjenner og det menneskeskapte konseptet for synd.

På sett og vis finner man i romanform her mye av det som Jonas Gardell skriver i sin «lærebok» «Om Gud».

- Det er jo dette ned den undertrykte feminine siden av Gud og de esoteriske sidene med de hemmelige selskapene som trekker. Og selvfølgelig er det spennende at Dan Brown påstår at alt i den er sant, sier Hagen.

I USA har det dukket opp flere nettsteder og bøker som skal bevise at Dan Brown tar feil, mange skrevet av verdikonservative kristne.

Risikoyrke
Øyvind Hagen og Bazar, som også er Paulo Coelhos forlegger i Norge, betalte en stor sum i forskudd da de kjøpte rettighetene til «Da Vinci-koden» på auksjon - den største summen forlaget har betalt. Innen jul regner Hagen med å ha solgt 40.000 eksemplarer.

Hagen har hatt god nese for suksesser før - det var han som opprinnelig kjøpte rettighetene til Harry Potter, den gang i forlaget Ex Libris som i dag er gått inn i N.W. Damm & Søn.

- Vi har satt som mål at vi skal ha få bøker, men de bøkene tror vi også på. Det er klart vi ikke har vært like heldige med alle våre kjøp. Jeg var like usikker den gangen jeg kjøpte Potter. Men jeg har ment det har vært et oppdemmet behov for mystisisme i mange år, og jeg tror det er det som gir seg uttrykk i vår interesse for Harry Potter, Ringenes Herre - og «Da Vinci-koden» nå. Jeg tror folk har godt av litt magi i hverdagen, ler Øyvind Hagen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis