Nordmenn er nå like optimistiske til utviklingen i boligmarkedet som før finanskrisen, viser en fersk spørreundersøkelse Garanti Eiendomsmegling har fåttt utført.

SELGE BOLIGEN? Finn megler

To av tre personer som har planer om å kjøpe eller selge bolig, tror at prisene skal opp det nærmeste året. Hver tiende nordmann har planer om å kjøpe bolig, viser tallene.

- Lettere å få solgt
Det blir dermed enklere å få solgt boligen sin i år, tror Garanti-meglerne.

Ni prosent av de spurte har planer om å kjøpe bolig i løpet av de kommende 12 månedene. Dersom planene realiseres, kan det bli omsatt 150.000 boliger det neste året. Slik aktivitet har man ikke sett i boligmarkedet siden før finanskrisen.

Utsatte salget?
- Denne undersøkelsen bærer bud om en ny vår i boligmarkedet. De friske tallene tyder på at mange har utsatt bolighandelen i finanskrisen, selv om vi nok ikke kan vente at samtlige planer blir realisert, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en kommentar.

Høsten 2007 - før finanskrisen satte inn - var det til sammenligning åtte prosent som sa at de planla å kjøpe bolig de kommende 12 månedene.

Tror prisene øker

Seks av ti, tilsvarende 58 prosent, tror at boligprisene skal øke i løpet av de kommende 12 månedene.

Seks prosent tror prisene kommer til å falle, 26 prosent tror på uendrede priser, mens ti prosent er usikre. Blant de som enten skal kjøpe eller selge bolig, er troen på prisvekst enda sterkere, med henholdsvis 66 prosent og 68 prosent.

Les hele rapporten her.

- Dette er forventninger som vi allerede ser konturene av i faktisk prisvekst. Både innenfor Garanti Eiendomsmegling og ellers ser vi at boligprisene er inne i en positiv utvikling. Dette vil forsterke seg når folk ser at arbeidsmarkedet bedrer seg, og at aktiviteten i næringslivet tar seg opp i gjen, sier Drogseth.

Menn mer optimistiske

Menn har sterkere tro på prisvekst enn kvinner.

- Den typiske boligprisoptimisten er en mann i trettiårene bosatt på Vestlandet eller Trøndelag og med planer om å skifte bolig det neste året, sier Drogseth.

Det er de yngste aldersgruppene, og de med høyest inntekt, som i størst grad planlegger å kjøpe bolig. Blant de som plnalegger å selge, er det flest i de eldre aldersgruppene.

Garanti Eiendomsmegling er boligbyggelagenes eiendomsmeglerkjede og består av 35 boligbyggelag som forvalter over 100.000 boliger, hovedsakelig i borettslag tilknyttet boligbyggelagene. Rundt 60 prosent av de forvaltede boligene er blokkleiligheter, mens de øvrige er ulike former for småhusløsninger.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)