Gå til sidens hovedinnhold

Garantien gjelder selv om du gir blaffen i service

Selv om du ikke har fulgt service gjelder den femårige nybilgarantien.

De færreste bilmerkene krever at du følger service-intervallene for at garantien skal gjelde. Likevel er det en fordel å fylle service-heftet.

EU gir deg rettigheter tilknyttet garantien i tillegg til bilbransjen vilkår.

Du må ikke ha fulgt service for at nybilgarantien skal gjelde. Men dersom manglende service er årsaken til feilen på klager på, gjelder ikke garantien.

Du kan fritt velge verksted, du behøver ikke utføre service hos merkeforhandler (EU-krav)

Må ikke følge service-intervallene

Alle bilmerker, bortsett fra Suzuki, opprettholder garantien uavhengig av om du gjennomfører service eller ikke.

Det er imidlertid viktig å være klar over at du tar en risiko ved å hoppe over service. Samtlige importører understreker at deres garantier ikke gjelder dersom det kan påvises årsakssammenheng mellom en oppstått feil og manglende service (for eksempel manglende oljeskift).

Dersom det ikke kan påvises årsakssammenheng, vil imidlertid feilen dekkes av garanti.

Du kan derfor sjekke hva andre frittstående verksteder skal ha for samme jobben. Du må være sikker på at dette verkstedet kan bilmerket som du har.

De frittstående verkstedene skal ha tilgang til manualer fra fabrikken for alle typer reparasjoner og diagnoser. De skal derfor være i stand til å utføre servicen på alle biler. Men å ha kompetanse på å utføre service på alle typer biler er umulig. Du må derfor være sikker på at det frittstående verkstedet er gode på det merket du har.

Bilens elektronikk kan ofte merkeverkstedet ha størst kunnskap om. Alt annet kan de øvrige verkstedene like godt.

Suzuki er det eneste bilmerke som krever at du følge serviceprogrammet – eller vedlikeholdsprogrammet – for at nybilgarantien skal være gyldig. Det viser Forbrukerrådets store gjennomgang av garantiene. Suzuki oppgir at deres garanti nulles hvis du ikke følger service. Men du har uansett fem års klagerett i følge forbrukerkjøpsloven. Den gjelder selv om du ikke tar servicen på Suzuki-verksted.

Les også: Alt dette skal bilgarantien dekke

Garantireparasjoner

Det er bare garantireparasjoner som må utføres på merkeverksted. Det spiller heller ingen rolle for deg siden dette er gratis.

Når du bruker et frittstående verksted er det viktig at du tar vare på all dokumentasjon på hva som er gjort. Dette vil du få bruk for hvis en garantisak skulle dukke opp. Det er du som har bevisbyrden for at servicene er fulgt opp på forsvarlig vis.

Fritt valg av verksted

Du er ikke nødt til å bruke merkeverksted for at nybilgarantien skal gjelde. I følge EU-lovgivning har du rett til fritt å velge andre verksteder enn merkeverkstedet. Så lenge dette verkstedet benytter seg av originaldeler, eller deler av like høy kvalitet opprettholdes garantien. De kan da sette stempel i bilens servicehefte.

Les også:

Les mer om bilgaranti

Kalkulatorer:

Bilkostnadskalkulator - bruktbil
Beregn de totale årlige kostnadene på ved kjøp av ny bil. Kalkulatoren beregner både totalkostnaden inkludert de faste kostnadene, samt den marginale kostnaden som påløper ved å ta bilen i bruk.

Bilkostnadskalkulator - nybil
Beregn de totale årlige kostnadene på ved kjøp av ny bil. Kalkulatoren beregner både totalkostnaden inkludert de faste kostnadene, samt den marginale kostnaden som påløper ved å ta bilen i bruk.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken