(SIDE2): Den amerikanske countryartisten Garth Brooks fikk mandag utmerkelsen tidenes mestselgende soloartist i amerikansk albumhistorie.

Countrykonge
Prisen ble delt ut av RIAA, den amerikanske bransjeorganisasjonen for de internasjonale plateselskapene.

Brooks startet sin abnorme karriere på begynnelsen av 90-tallet og har siden solgt 123 millioner album i USA alene, skriver Country Music Television på sine nettsider.

Dermed slår han endelig Elvis Presley med sine 118,5 millioner eksemplarer. Ifølge RIAA er det bare The Beatles som har solgt mer med 170 millioner.

Se lista her

- Dette er et ekteskap mellom en artist og de folkene som gjør det mulig for ham å være den artisten. Jeg kan ikke få takket dere nok, sa Brooks til rundt 100 fans som hadde møtt opp rundt presseområdet på utsiden av Capitol Records i Hollywood.

196428

RIAA prøvde for øvrig også i 1999 å kåre Brooks til tidenes mestselgende soloartist, men ble irettesatt av Elvis-fansen som mente at organisasjonens registreringsmetoder hadde flere mangler under rockekongens levetid.

Vanskelig øvelse
RIAA tok senere høyde for feilene og kunngjorde igjen at Elvis fortsatt toppet lista. Fram til mandag, altså.

Når det gjelder albumsalg verden er det nok flere som slår Brooks som stort sett selger sine plater i hjemlandet. Tallene her varierer imidlertid veldig og ingen kilder er særlig troverdige. Platesalg er veldig sjeldent offentlige og plateselskapene er kjent for både å holde tilbake tallene og «runde oppover» når de blir spurt.

Annen verden
På verdensbasis opererer Guinness rekordbok med The Beatles på første med over en milliard solgte fulgt av Bing Crosby, Michael Jackson, Elvis Presley og Frank Sinatra.

Se Wikipedias liste her