Gå til sidens hovedinnhold

Gass-skvis gir opptur for gjødselgigant

Alle gjødselfabrikker i Ukraina har vært nedstengt siden onsdag.

Ifølge en rapport har alle kunstgjødselfabrikker i Ukraina vært nedstengt siden onsdag grunnet gassmangel.

NA24 - din næringslivsavis

Gasskonflikten mellom Russland og Ukraina rammer alle kunstgjødselfabrikker i sistnevnte land. Ifølge en rapport fra Norges største meglerhus, SEB Enskilda, skal alle fabrikker vært stengt siden onsdag grunnet gassmangel.

Dette kan påvirke markedsbalansen i verden. Yara har salgs- og distribusjonskontorer i Ukraina, men ikke fabrikker.

Midlertidig
Det er SEB-analytiker Sjur S. Malm som skriver dette i en rapport til sine kunder torsdag. Landet produserer 300.000 tonn kunstgjødsel per måned, som er ti prosent av verdens produksjon.

- Disse nedstengningene er midlertidig, skriver han i rapporten.

Han tror ikke dette vil vedvare, og at nedstengningene vil gi prisen et lite løft. Malm har ikke besvart NA24 henvendelse.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Prisfall
Yara var børsfavoritt i fjor. Aksjekursen toppet seg kraftig i midten av juni hvor den var over 460 kroner. Torsdag er aksjen opp tre prosent og omsettes til 159 kroner.

- Vi allerede sett minst ti prosent nedgang i global kapasitet for kunstgjødsel, hvor noe har vært i Ukraina, med denne nedstengningene blir det høyere, skriver Malm.

På kort sikt er det store spørsmålet hvor lenge nedstengningen blir, og på lang sikt undrer analytikeren hvordan gassavtalen blir med Russland.

- Vi kan se for oss en situasjon hvor Ukraina er en global svingprodusent som vil være veldig positivt for Yara, skriver han.


Lite gjødsel

Yara-analytiker Samir Bendriss i meglerhuset Pareto sier til NA24 at det er bekreftet at produksjonen har vært nedstengt onsdag og torsdag.- Dette er vel i påvente av en gassavtale med Russland, sier han til NA24, og legger til at en slik nedstengning kan påvirke markedsbalansen i verden.

Kunstgjødselsesongen i den nordlige halvkule begynner nå i februar og varer i hovedsak fram til mai.

- Det er nå viktig at man ikke får ytterligere volum som blir borte fra markedet, sier Bendriss til NA24.

Det ser allerede ut til at man ikke får nok gjødsel til å øke korn produksjonen i verden denne sesongen, og da kan kornlagrene igjen falle under kritisk lave nivåer. Skulle dette skje, forventer vi en rekyl i korn prisene, og da følger gjødselprisene opp.

Han tror på en rekyl i markedet, men er spent på om Kina innfører den planlagte 110 prosent eksportskatten fra 1. februar. Skulle denne bli fjernet, vil det sette en begrensning på hvor mye gjødselprisene kan stige

- Uansett tror jeg selv på en oppgang i prisene for kunstgjødsel, sier han. Pareto har et kursmål på 250 kroner og kjøpsanbefaling på Yara.

Yara har ikke besvart NA24s henvendelse.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken