Gå til sidens hovedinnhold

Gasskrise rammer Europa

Russiske Gazprom følger Putins ordre og skrur igjen gasskranen.

Disputten mellom Russland og Ukraina rundt gasseksporten har hardnet til det siste døgnet. Tirsdag melder Ukraina at det russiske gassmonopolet Gazprom har foretatt drastisk kutt i gasstilførselen til europeiske land.

NA24 - din næringslivsavis


Kuttene kommer etter at den russiske statsministeren Vladimir Putin mandag beordret Gazprom å kutte i gasseksporten gjennom Ukraina til Europa som en reaksjon på den russerne mener er tyveri av gass fra transittrørledningen som går gjennom nabolandet til det viktige europeiske markedet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Ukraina benekter på sin side at landet tapper gass fra de russiske eksportledningene i krangelen som nå har pågått en knapp uke. Striden handler også prisen Ukraina skal betale for russisk gass og tariffer på transporten gjennom landet.

Det statlig ukrainske gassmonopolet Naftogaz sier tirsdag at russerne har kuttet leveransene av gass til Europa med omkring 60 prosent, melder nyhetsbyrået AFP. Samtidig sier visekonsernsjef Alxander Medvedev i Gazprom på en pressekonferanse i London i dag at det er ukrainerne som har stengt ned tre av de fire eksportrørledningen som går gjennom landet.

Iføgle AFP skal leveransene av russiske gass til blant annet Bulgaria, Hellas, Makedonia og Tyrkia har blitt stoppet i løpet av natten. Også Østerrike, Tsjekkia og Ungarn melder om fall i de russiske gassleveransene i løpet av natten.

Gazprom forsøker å dekke opp bortfallet av gassen fra de ukrainske rørledningen gjennom å øke eksporten via blant annet Polen og Hviterussland. Eu får omkring en fjerdedel av sitt gassbehov dekket av russisk eksport, hvorav 80 prosent går gjennom de ukrainske rørene.

De stengte gasskranene har fått oljeprisen til å stige markert i London i formiddag og ved 12-tiden tirsdag luktet februarkontrakten for nordsjøoljen på 51 dollar fatet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken