KOMMENTAR: For rundt ti år siden begynte realityseriene å få fotfeste. På Wikipedia er det nå 68 oppføringer i kategorien «virkelighetsdrama».

Når TVNorge samlet 12 deltakere på Fornebu for å spille inn «Big Brother» I 2001 tok det helt av.

Dette var helt nytt for folk flest. Sex, nakenhet og et heftig alkoholinntak ble en snakkis av de helt store. For de av oss som jobbet med nett også da, er et av minnene også at hele nettet i perioder brøt sammen når en av deltakerne hoppet i dusjen eller gjorde andre krumspring. Å ikke få sjekket mailen før norske nettbrukere hadde fått gjort unna morgendusjen med realitydeltakerne på Fornebu var veldig spesielt.

Mange kommenterer at deltakerne i disse seriene holder en altfor høy profil, og at alle har glemt dem noen uker etter serien er ferdig på TV. I de fleste tilfeller er nok det til det beste for alle parter. To av deltakerne fra 2001 står oppført på Wikipedia som de første som hadde sex på direktesendt, norsk fjernsyn. Det er ikke noe man fører opp med fet skrift på CV-en med mindre man søker særs spesielle jobber...

Til de første realitydeltakernes forsvar kan man si at de mest sannsynlig ikke visste hva de gikk til, eller hvordan de ville bli gjetet av produksjonsselskapene. Hvor utrolig nærgående kameraene var døgnet rundt var nok også en vekker for de første Big Brother-deltakerne når de kom ut av huset på Fornebu etter å ha vært avskåret fra omverdenen.

Siden den gang har imidlertid deltakerne i de fleste realityseriene blitt mer og mer utagerende, og produksjonene har stadig blitt mer regissert. Etter rundt ti års erfaring er det ikke så rart at de blir gode i det de gjør. Å få folk til å krangle, ha sex eller uttale seg om ting de ikke burde er noe man kan planlegge før man i det hele tatt har fått fatt i de aktuelle deltakerne.

På samme måte kan man unngå disse tingene om man ønsker det. Det er for eksempel ikke mange som ligger med beina i været under «71° nord».

Man kan velge å slakte både de stadig mer utagerende deltakerne, de som produserer galskapen og som i stor grad bestemmer handlingsforløpet, selv om det er «virkelig», og oss i media som hausser dette opp på lik linje med den årlige russefeiringen.

Som redaksjon mottar vi en rekke e-poster og andre henvendelser fra seere som forholder seg til dette som blodig alvor. De er mer inne i intrigene og kranglene enn de som faktisk er på TV. Dette engasjementet er ekstremt mye større enn for bare noen år siden, og det er skremmende. Spesielt når man tenker på at det som skjer er nesten like lite tilfeldig som handlingen i «Frustrerte Fruer» på TV 2.

Akkurat nå er det kanskje TV3s «Paradise Hotel» som i størst grad tøyer grensene, og reaksjonene finner man over alt der folk slipper til. En av årets profilerte deltakere er Victoria Norrman. På under et døgn har et blogginnlegg hun har skrevet fått godt over 1300 tilbakemeldinger. Mange av dem skrevet med så mye engasjement og negativ energi at man kunne ønske at det var dette som var den velregisserte biten. Slik er det dessverre ikke, og det er bare et eksempel siden det pågår akkurat nå. Det finnes tilsvarende innlegg om så å si alle realitydeltakere i Norge.

Det er godt dokumentert at mange av de som deltar i disse seriene angrer på sin deltakelse eller enkelte av sine handlinger. På samme måte er det heller ingen hemmelighet at situasjonene som oppstår ikke er tilfeldige, det er ikke så mye virkelighet i de fleste virkelighetsdramaer som det så fint heter på norsk.

Men mye tyder på at det er stadig flere seere/lesere som ser på dette som ikke har noe filter. De forholder seg til dette som om det er blodig alvor. Det gjelder ikke bare tenåringer, og det er mer skremmende enn at noen hundre personer de siste årene har valgt å delta i disse seriene.