HTML EMBED

Geilo skryter av å være Norges eldste vintersportssted, og områdets store potensial for godt friluftsliv ble etter sigende «oppdaget» av den engelske Lord Garvagh, da han romsterte rundt i traktene her for å jakte på rein i siste halvdel av 1800-tallet. I 1890 var første hotell på plass, og da Bergensbanen knyttet øst og vest sammen i 1909, ga dette ytterligere fart i turismen for den vesle bygda. I dag finnes det rundt 5000 hotellsenger og ditto hytter her. Hovedattraksjonen er skianleggene med sine 20 heiser og 40 nedfarter, men også flott turterreng, aktivitetsmuligheter, gode spa og utelivstilbud lokker.

Grunnleggende fakta om Geilo

Hvor Bygd øverst i Hallingdal i Hol kommune, Buskerud
Når Skisesongen 11/12 er satt fra 9. desember til 22. april. Unngå skoleferiene om du kan.
Hvorfor Ski og spa er fint hver for seg, og fantastisk i kombinasjon.
Innbyggere 2368
Nødnumre Ambulanse 113, Fjellredningssentralen Geilo 32 09 04 99, Legevakt 32 09 23 00
Toppstasjon 1178 moh
Fallhøyde 378 meter
Turistinformasjon

Slik kommer du til Geilo

Bil RV7 mellom Oslo og Bergen passerer Geilo omtrent midtveis. Det er 245 km fra Oslo, 239 fra Bergen, 456 fra Kristiansand og 517 fra Trondheim.
Tog Bergensbanen bruker rundt tre timer fra Bergen og en halvtime mer fra Oslo til Geilo. Skibillett Geilo er et kjekt pakketilbud som inkluderer tog t/r Geilo og skipass for én, to eller tre dager. Deler av sesongen gis det også gode overnattingstilbud i pakken.
Buss Hallingbussen fra NOR-WAY bussekspress har flere avganger daglig mellom Oslo og Geilo. Det går flybuss t/r Gardermoen–Geilo fredager og søndager i skisesongen.
Fly Fagernes Lufthavn ligger halvannen time unna, og DOT LT flyr hit fra Gardermoen alle ukedager utenom lørdag. Det er ingen ruteflygninger til småflyplassen ved Geilo, Dagali Lufthavn, men den brøytes om vinteren om du har tilgang på den slags transport.

Kom deg rundt på Geilo

En gratis skibuss skysser daglig mellom sentrum, hoteller og skianleggene på begge sider av dalen.
Geilo Taxi har holdeplass ved togstasjonen og kontor ved turistinformasjonen. Drosje kan bestilles via telefon 32 09 10 00.
Geiloheisen følger traseen til bygdas første stolheis fra 1954, og ligger fem minutters gange fra Dr. Holms. Både den og Taubanen tar deg opp fra bygdas sentrum til Geilohovda.

Før du drar til Geilo

Les Olav Sletto (1886–1963) er den store dikteren fra Hol, og bodde siste del av livet i Geilo. Naturen og menneskene i regionen ga råmateriale til mange av bøkene hans, ikke minst debutromanen «Dei gamle», som delvis var inspirert av Slettos besteforeldre.
Se Musikkvideoen til «It Don't Come Easy» med Ringo Starr er spilt inn på Geilo, og beviser at Beatles-legenden definitivt ikke er født med ski på beina. Du finner den på You Tube.
Hør Folkemusikken har dype røtter i Hallingdal, og utgivelsen «Norsk Folkemusikk: Slåttar Frå Hallingdal Og Valdres» (2009) med Kristian Øvrevollseie, Odd Bakkerud, Torleiv Bolstad og Ola Bøe er et sted å begynne. Platekompaniet har den til 79 kr. Ellers er folkekjære Hellbillies fra Ål litt lenger øst i dalen.
Last ned app'en Hallingdølen for iPad

Opplev Hallingskarvet

Med høyeste punkt 1933 moh får du fantastisk utsikt fra denne fjellryggen som strekker seg vestover fra Geilo. Dette er kommunen Hols tusenårssted.

Få med deg på Geilo

1. Bakkene på Geilo

Det er skimulighetene som trekker de fleste av turistene til Geilo, både i de 220 kilometerne med preparerte langrennsløyper og i 40 alpine nedfarter betjent av 20 heiser. Heiskort koster 360 for voksne og 270 for barn, men skal du bli lengre så se etter pakketilbud, for eksempel Skibillett Geilo. Nytt av året er blant annet en forlengelse av Geiloløypa, utbedring av Olaløypa, nytt barneområde ved Geiloheisen, ny boardercross-område for nybegynnere og en lengre blåpark ved Geilolia skisenter.

2. Spa på Geilo

Ski og spa er blitt en vellykket kombinasjon for mange norske fjelldestinasjoner, ikke minst Geilo som har en rekke spahotell å lokke med. Dr. Holms har Nordens eneste Shiseido-spa, mens Vestlia Spa for et par år siden ble kåret til Norges beste spa av oss i Reiser & ferie. Highland Hotell har et nyoppusset spaavdeling, mens på Bardøla Høyfjellshotell tilbyr Sylvias Velvære aromamassasjer med mer.

3. Festivaler på Geilo

3.–5. februar arrangeres en unik festival på Geilo der alle instrumenter, scene og dekorasjoner er laget av is og snø. Arve Henriksen, Lena Nymark, Lena Willemark, samt mannen med det passende navnet Terje Isungset er blant årets artister.
> www.icemusicfestival.com

29. februar - 3. mars er det årets vinterfestival på Geilo med blant annet snøscootershow, konsert med Jaa9 og OnklP, Cir.Cuz, A-Lee og Samsaya og afterparties.
> www.vinterfestival.no

4. Lordehytta på Geilo

Engelske Lord Garvagh var mannen som gis æren for å ha satt i gang turismen i Geilo, og i 1880 fikk han bygget en liten, spartansk steinhytte med spektakulær beliggenhet i Folarskardet, 1620 meter over havet. Hytta står ennå, og er et populært turmål. Du kan overnatte her gratis, men et lite økonomisk bidrag er velkomment

Gode restauranter på Geilo

Sofias Café og Bar på Bardøla Høyfjellshotell ble kåret til beste spisested langs veien mellom Oslo og Bergen i DHL-guiden, og får skryt for stor matkunnskap og sunn profil.
Bardølaveien 33

Bak kjelene på Restaurant Hallingstuene finner du den kjente tv-kokken Frode Aga og kona Berit Kongsvik. Her er det bonderomantisk interiør og gode norske råvarer med moderne vri.
Geilovegen 56

Capri Restaurant har også fått god omtale av DHL, og deres pizza med mozzarella, oksefilet i egenkomponert marinade, ruccola, cherrytomater og parmesan ble kåret til Norges nest beste under messen Smak09.
Geilovegen 10

Gode hoteller på Geilo

LUKSUSDr. Holms hotell er en historisk og veldreven institusjon på Geilo, med spa, treningsstudio, bowlingbaner, flere spisestender og proff service. Rund 100 meter til bakkene.
Timrehaugvegen 2

MIDDELS Geilo Gaarden har fine, moderne leiligheter rett ved skiløypene. Drives i samarbeide med Ustedalen hotell, noe som gir dere tilgang på hotellets badstu, treningsrom og svømmebasseng (500 meter unna).
Geilogutu 1

BUDSJETTGeilo Camping ligger rundt 400 meter fra Geilo sentrum, og har rimelige, vinterisolerte hytter med kjøkkenutstyr til leie.
Skurdalsveien 23

HTML EMBED

Visste du at Geilo nylig ble kåret til én av verdens fem beste skidestinasjoner av det britiske nettstedet Cheapflights.co.uk?

Flere tips til ferie i Norge, se her