Gå til sidens hovedinnhold

Geriljakardio: Den eneste kardiotreningen du trenger

Treningsekspert Cornelis Elander mener at kun noen få minutter med riktig kardiotrening i uka er alt du trenger.

Cornelis Elander er Side3s treningsekspert. Gjennom flere artikler hjelper han leserne med å komme så god form som mulig. Denne gangen avslører hvor lite kardio du egenetlig trenger å trene.

LES OGSÅ: Følg Cornelis' treningsblogg

Vi trener for mye

Jeg har ved flere anledninger snakket om hvordan mange av oss har en tendens til å trene for lenge, men ikke hardt nok, når vi først holder på.

Flere kan gjerne ha godt av å øke intensitetsnivået noen hakk, og jeg har fortsatt til gode å se noen trene for hardt.

Det verste du kan gjøre, både for egen motivasjon og reelle kroppsresultater, er nemlig å trene for lenge av gangen med lav intensitet.

Akkurat på det punktet har vi nordmenn gjerne litt å lære av folk her i Hollywood.

Nå gjelder dette like så mye for kardio-, som ved ren styrketrening, og i dag skal jeg presentere hvor mye, eller i manges øyne kanskje hvor lite, du egentlig trenger å trene for å oppnå en stram og trent kropp.

Geriljakardio

Jeg har tidligere nevnt hvilken metode jeg mener forbrenner mest og best, og hva de som virkelig vil forbrenne, men som samtidig ønsker å opprettholde muskelmasse bør trene.

Teknikken går under navnet Geriljakardio, og utført riktig er dette absolutt noe av det beste du kan legge inn i programmet ditt for forbrenningens skyld.

Men, det stiller også svært høye krav til disiplin, innsatsvilje og fysiske krav fra utøverens side.

For selv om Geriljakardio i praksis bare tar noen skarve minutter å trene, er det virkelig tøff trening vi snakker om her, og du bør være i helsemessig god form for å benytte metoden - som ikke nødvendigvis passer for alle.

Hovedpoenget med treningen er at det skal trigge akkurat nok til å forbrenne det vanskeligste fettet så mange av oss sliter med å bli kvitt, uten at kardioøkten skal «angripe» muskelmassen du har jobbet så hardt for å oppnå.

Slik gjør du

Start med å varme ordentlig opp, med progressiv økning i hastighet og intensitet. Etter oppvarmingen setter du så tempoet på tredemølla til det maksimale av hva du klarer å utføre over kort tid.

  • Hopp på løpebåndet og spurt i 20 sekunder, før du hopper med beina til hver side (la tredemølla fortsette å gå med samme tempo).
  • Hvil i 10 sekunder, før du hopper på igjen og spurter i ytterlige 20 sekunder etterfulgt av en ny 10 sekunders pause.

Repeter slike puljer med 20+10 sekunder 8-10 ganger, slik at du totalt ender opp med å løpe i under 5 minutter (oppvarming ikke inkludert).

Har du ikke tilgang på treningsstudio eller tredemølle kan du også utføre dette ute ved for eksempel å spurte en strekning på rundt 200 meter, etterfulgt av rolig gang i rundt 50 meter. Spurt så 200 meter igjen, etterfulgt av en ny pause, og repeter dette 4-5 ganger, før du roer ned med rolig jogg.

LES OGSÅ: Forbrenn mer av å trene mindre!

Obs!

Det eneste problemet jeg ser med denne treningsformen er imidlertid at du ikke bør være av den mest klumsete sorten når du skal utføre dette, og for mange kan det være gunstig å eventuelt holde litt i apparatet i det man hopper av og på løpebåndet.

Til vi sees neste uke; tren hardt og riktig – og stikk gjerne innom min blogg for flere råd og tips. Kanskje venter det også en liten overraskelse på deg der ...

Side3 skriver mye om TRENING. Les også disse sakene:

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken