Get Smart - USA, 2008. Regi: Peter Segal. Med: Steve Carell, Anne Hathaway, the Rock.

Aldersgrense: 11 år.

Smarte dingser som kan gjøre enorm skade. En irriterende partner. Et par nerder som kan hjelpe deg med hva som helst. Misunnelige kolleger som egentlig er idioter. Og en helt som ender med å redde alle sammen.

Hørt det før?

«Get Smart» er en parodi på filmer av typen «James Bond» og «Mission Impossible». Steve Carell spiller analytikeren Maxwell Smart som endelig blir agent da ingen andre kan gjøre jobben. Med seg på laget får han Agent 99 (Anne Hathaway), som tror - med rette - at hun er langt mer kvalifisert for jobben enn Maxwell.

Verden trues av KAOS, en organisasjon som gjør livet surt for spionbyrået Control. Maxwell og Agent 99 får i oppgave å stoppe dem, og de må reise til Russland. Her møter de både problemer og overraskelser.

De siste årene har vi blitt oversvømt av parodifilmer av typen «Scary Movie» og «Date Movie». «Get Smart» er ikke i denne serien, og humoren ligger flere hakk over de plumpe vitsene i «... Movie»-filmene. Det er dermed ikke sagt at «Get Smart» er uten klisjéfulle vitser, men nivået er likevel høyere. Du vil neppe gapskratte gjennom hele filmen, men den er full av morsomme øyeblikk som holder mål.

Som spenningsfilm er «Get Smart» særdeles forutsigbar - noe som til en viss grad forventes av parodifilmer. Du får alle ingrediensene som hører med i en spionfilm, men på en langt morsommere måte enn i originalfilmene. Likevel burde humoren gått enda lenger og vært enda frekkere for å forsvare den lite interessante konflikten.

Carell og Hathaway gjør seg bra som agentpartnere. Samspillet dem imellom fungerer bra, og Carells puslete utseende passer bra for antihelten Maxwell. Andre skuespillere verdt å nevne er Dwayne Johnson (the Rock) som Agent 23, Alan Arkin som Control-sjefen og Terence Stamp som skurken. Masi Oka og Nate Torrence er dessuten festlige som nerdene Bruce og Lloyd.

Regissør Peter Segal har tidligere laget enkle komedier som «Nutty Professor II: The Klumps» (2000) og «50 First Dates» (2004). «Get Smart» er neppe filmen som gjør Segal til Hollywoods komediekonge, men han er på vei til å skape en god karriere som humorregissør.

«Get Smart» passer best for et ungt publikum. Både handlingen og vitsene passer best for ungdom, selv om voksne fans av spionfilmer og 1960-tallsserien med samme navn også vil kunne more seg med filmen. Det er en enkel komedie som gir god underholdning, men som gjerne kunne vært enda krassere.

HTML EMBED
video_embed(10907,1);