Gå til sidens hovedinnhold

Gi Gashi utsettelse

Vålerengas Ardian Gashi er innkalt til soning i de 18 dagene det rammer ham selv, laget og tilhengerne som verst. Er det forbudt for politiadvokater å bruke hodet?

Gashis forbrytelse var å kjøre i 136 km/t på E-18 i Sandvika. Det er en alvorlig sak, og fotballspiilleren godtar sin straff. Det eneste han ber om, er en liten utsettelse.

Normal logikk skulle tilsi at det burde være grei skuring. For øyeblikket står 2.600 mennesker i soningskø her i landet, og statssekretær Rita Sletner har nylig sagt offentlig hvordan køen bør ordnes:

- For de som innkalles til soning, gjelder det klare regler om prioritering. Domfelte med lange dommer skal ikke vente med soningen. Blant de kortere dommene skal de som er dømt for vold, innkalles innen fristen. Det samme gjelder aktive gjengmedlemmer og tunge kriminelle med bakgrunn i organisert kriminalitet, skrev Sletner så sent som 8. juli.

Mens soningskøene igjen vokser, ville de fleste sett fornuften i å la en elitefotballspiller vente med sin soning til etter sesongslutt.

Men, nei. I går fikk Vålerenga avslaget fra Asker og Bærum politidistrikt. Gashi må inn 10. august, foran rekken av voldsmenn og narkotikaforbrytere som venter i den lange køen.

- Jeg er litt forundret over at han ikke kunne få utsettelse når vi tar i betraktning den lange soningskøen, sier Gashis advokat, Per Schrader-Nilsen, til TV 2 Nettavisen.

Det er mildt sagt.

For vår del tror vi det handler om en firkantet politiadvokat som ikke forstår hva soning nå betyr for 24-åringen.

Gashi er i ferd med å bryte igjennom til norsk toppnivå i sitt yrke. Flyten han nå er i, kan meget vel bringe ham på landslaget og til en proffkarriere. For Gashi er 18 dager soning nå like hardt som en student som må utsette eksamen et halvt år (noe som normal grunn for utsettelse).

Straffeprosessloven sier at det skal «vektige grunner» til for å utsette soning. Vi er enige med Vålerenga i at det for Gashi burde være vektige grunner gode nok at han går glipp av kvartfinalen i cupen mot Brann, to 3. runde kvalifiseringskamper til Champions League og seriekamper mot Aalesund og Bodø-Glimt.

Derfor blir det helt uforståelig hvorfor domskontoret ved Asker og Bærum politidistrikt på død og liv skal ha inn Ardian Gashi akkurat nå. Blir ikke straffen like bra om han får vente til etter sesongslutt?

For Ardian Gashis - og ikke minst lagkameratene og tilhengernes del - anbefaler vi Vålerenga å klage saken inn for Statsadvokaten. I beste fall ville det reddet ansikt for påtalemyndigheten om de brukte litt fornuft.

Det er nettopp slik uforståelig paragrafrytteri som får folk til å miste respekt for lov og rett.

Hva mener du? Bør statsadvokaten gjøre om beslutningen, eller må Ardian Gashi og Vålerenga finne seg i beslutningen? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken