Gå til sidens hovedinnhold

- Gi litt av pensjonen din til de fattige, Inga Marte

- Det synes jeg alle de som forlater Stortinget med feite lønninger og gullpensjoner kan gjøre.

Johanna Engen, som leder Velferdsalliansen, mener barne-, inkluderings- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsens gullpensjon, er en provokasjon mot de fattige i Norge. Blant annet har det blitt 50.000 flere fattige barn under den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen.

- SV har ikke gjort nok. De gikk veldig bra ut, men så smuldret alle de flotte løftene de ga bort, sier Engen til Nettavisen NA24.

- De fattige er fortsatt fattige, fortsetter hun.

Thorkildsens gullpensjon provoserer. Tirsdag kunne Nettavisen NA24 avsløre at Thorkildsen vil kunne se fram til en årlig pensjon på 552.142 kroner, eller 46.012 kroner månedlig fra hun fyller 65 år og livet ut.

LES MER OM THORKILDSENS GULLPENSJON HER

Pensjon på 50.000

Og siden hun har vært statsråd i halvannet år - vil hennes pensjon bli enda høyere og trolig bikke over 50.000 kroner i måneden

- Det er ufattelig mye penger. Jeg har mange ganger tenkt på om politikerne fortjener de gunstige pensjonsordningene de har og den høye lønnen. De har gjort svært lite for de som har minst. Nå lever 103.000 barn i Norge under fattigdomsgrensen, sier Engen.

- Svaret er enkelt. De fortjenere det ikke. De gjør altfor lite for de fattige i Norge, fortsetter hun.

- SV fortjener litt skryt også

- Bør Thorkildsen gi avkall på deler av pensjonen?

- Jeg synes Inga Marte bør gi litt av pensjonen sin til de fattige. Hun ville fått en høy stjerne hos de fattige, hvis hun gjorde det, sier Engen

- Det synes jeg faktisk alle som går ut av Stortinget med feite pensjoner bør gjøre, men det er vel heller tvilsomt, sier sjefen for Velferdsalliansen.

Engen vil imidlertid også gi litt skryt til Thorkildsen og SV, som bidro sterkt til at den gunstige pensjonsordningen er omgjort.

- Der spilte SV en nøkkelrolle, så litt skryt fortjener hun, sier Engen.

Engen trekker fram Fattighuset og Selvhjelpens Hus, som organisasjoner som sårt trenger bidrag til sitt arbeid med å hjelpe de fattige.

- Stortingspensjonen var urimelig god

Thorkildsen har dessverre vært syk de siste dagene, så hennes parti- og ministerkollega, kunnskapsminister Kristin Halvorsen, svarer på hennes vegne.

- Det er SV og jeg som tok opp nødvendigheten av å endre stortingspensjonen allerede på 1990-tallet. Vi nådde fram til slutt, til tross for store protester, særlig fra Høyre og Frp, sier Halvorsen.

- Stortingspensjonen var urimelig god, men den var ikke så god, at Inga Marte kan gå av med pensjon nå. Det er 26 år til Inga Marte kan gå av med pensjon. Hvilke frivillige organisasjoner hun vil bidra til i 2039, må hun eventuelt komme tilbake til da, fortsetter kunnskapsministeren.

Kristin Halvorsen vil også få en gullpensjon, på linje med Thorkildsen.

- Heller ikke for meg er det aktuelt å gå av med pensjon nå, det ligger forhåpentligvis minst 15 år fram i tid. Hvilke organisasjoner jeg bidrar på det tidspunktet, kan jeg komme tilbake til, sier Halvorsen.

- De dropper ut av skolen

For noen uker siden kunne Engen slå fast at Stoltenberg-regjeringen hadde sviktet de fattige, og ikke minst de fattige barna.

- Jens og Anniken har sviket totalt. Det er blitt en dobling av fattige barn siden Jens kom til makten, sa Engen til Nettavisen NA24.

LES HER: - Jens og Anniken har sviket totalt

For å regnes som fattig i Norge, må man ha en årlig husholdningsinntekt på brutto 185.000 kroner eller mindre. Det har altså 103.000 norske barn i dag.

- Hva skal det bli av disse ungene? De dropper ut av skolen og blir et lett bytte for gjengene. De går faktisk inn i voksenlivet som fattige sosialklienter. De er også veldig lojale mot sine foreldre og snakker ikke om fattigdommen, fordi de blir skamfulle de også, sa Engen.

Hun har imidlertid liten tro på at Erna & Co vil gjøre mer for de fattige, enn det Jens & Co gjorde.

- De fattige bli vel fortsatt ikke prioritert, sier Engen med et sukk.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken