Gå til sidens hovedinnhold

Gigantbot til Ernst & Young

Revisorselskapet Ernst & Young er dømt til å betale 100 millioner kroner i erstatning til Nordea.

Oslo tingrett slakter håndverket til revisorselskapet Ernst & Young og statsautorisert revisor Erland Stenberg. Tingretten dømmer selskapet til å betale Nordea Bank 100 millioner kroner i erstatning etter konkursen i Sponsor Service.

Nordea saksøkte revisorene etter at Sponsor Service gikk konkurs i februar 2003. Et år før konkursen var Nordea blitt hovedbankforbindelse til Terje Bogens selskap.

200 millioner kroner
Både Nordea og Ernst & Young var foran rettsaken enige i at Nordea tapte 200 millioner kroner i konkursen, men de var ikke enige i hvem som skulle bære tapet.

Nordea saksøkte revisorgiganten for 200 millioner kroner, og hevdet at banken ikke ville blitt hovedbank til Sponsor Service, hvis Ernst & Young hadde gjort jobben sin.

Grovt uaktsomt
Nordea hevdet at revisjonen av regnskapene til Sponsor Service var «svært mangelfull, og at selskapets revisor, Ernst & Young AS, opptrådte grovt uaktsomt». Oslo tingrett er enig.

Ernst & Young må ifølge dommen punge ut fordi revisorselskapet «på en så kvalifisert måte har satt til side plikten i revisorloven til å vurdere risikoen for at det foreligger feilinformasjon i årsregnskapet».

Tingretten mener at også Nordea gjorde flere feil når de vurderte Sponsor Service, og straffer derfor banken med å kun godta halvparten av erstatningskravet.

Fornøyd med dommen
Nordeas advokat i saken, Nils-Henrik Pettersson sier han klient er godt fornøyd med dommen.

- Vi er fornøyd, og vi føler at vi har fått gjennomsalg for våre viktigste synspunkter. Retten har kommet frem til at revisor har opptrådt grovt uaktsomt, og det er jo uvanlig kost, sier Pettersson til TV 2 Nettavisen.

Med renter blir den totale erstatningssummen på 122 millioner kroner.

NA24 har ennå ikke fått kommentar fra Ernst & Young på dommen.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken