Gå til sidens hovedinnhold

Gir Kristin stryk

Tidligere finansminister hevder regjeringen gir gass i unnabakke.

Et statsbudsjett levert under handlingsregelen er ikke godt nok for administrerende direktør i Finansnæringens hovedorganisasjon, tidligere finansminister for Høyre, Arne Skauge. Regjeringen bruker alt for mye penger på årets budsjett, hevder han.

NA24 - din næringslivsavis

Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen klokket inn under handlingsregelen for andre gang på et halvt år, da statsbudsjettet ble lagt frem før helgen. Regjeringen bruker 3,7 prosent av oljepengene som er tilgjengelig etter fireprosentsregelen.

- Gass i unnabakke
- Et så ekspansivt budsjett midt i en høykonjunktur er som å gi gass i utforbakke, sier Skauge i en pressemelding.

Han mener det er stikk i strid med all finanspolitisk teori og erfaring, og vil føre til høyere inflasjon, og dermed høyere renter enn nødvendig. Tap av arbeidsplasser i konkurranseutsatt sektor vil bli resultatet.

- Det er overraskende at regjeringen i en så sterk høykonjunktur som den vi nå er inne i, velger å legge hele ansvaret for å stramme inn i etterspørselen på rentepolitikken og Norges Bank, sier Skauge.

Arbeidsplasser forsvant
Han viser til at norske bedrifters produksjonskostnader allerede ligger langt høyere enn utenlandske konkurrenters. Dersom det norske rentenivået blir liggende klart høyere enn internasjonale renter, og kronekursen av den grunn også blir presset i været, kan situasjonen bli svært vanskelig for konkurranseutsatte norske arbeidsplasser.

- Ingen ønsker seg vel tilbake til situasjonen i 2002/2003, da ti tusenvis av arbeidsplasser forsvant eller ble flagget ut til utlandet. Budsjettet er derfor en trussel mot konkurranseutsatte norske arbeidsplasser, sier Skauge.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai