Gå til sidens hovedinnhold

Gir svar til redde nordmenn

Frykter feriedrømmen knuses etter razziaene i Brasil og Norge. Her gir politiet og meglere svar.

Onsdag sprakk nyheten: Brasiliansk og norsk politi har arrestert en rekke personer som de mener har tung kriminell bakgrunn. Årsak: Massiv hvitvasking av penger gjennom ferieleiligheter i Natal.

NA24 - din næringslivsavis

Igår opplyste det brasilianske politiet til NA24 at transaksjoner bak 3-400 leiligheter skal undersøkes. Fire nordmenn sitter i arresten i Natal og venter på rettssak. De risikerer lange dommer i brasilianske fengsler.

Les også: - Vil få streng straff

Flere hundre nordmenn har brukt minst en halv million kroner hver på leilighet i badebyen Natal i Brasil. Over tre hundre leiligheter i en rekke komplekser, som både er ferdig bygget og under oppføring. De aller fleste av disse er eid av nordmenn.

Nå er flere i tvil om hva som skjer med ferieparadiset ettersom tv-bildene har vist bakmenn som blir arrestert av brasiliansk politi.

Hyret brasiliansk advokat
Terra Eiendomsmegling har solgt leiligheter blant annet i Buzios Ocean Park, et område der politiet har foretatt beslag. Nå har Terra engasjert advokat.

- Vi prøver å kartlegge situasjonen. Vi har tatt kontakt med Økokrim og vi har tatt kontakt med en brasiliansk advokat, sier Finn Magnus Hansen, daglig leder og partner i Terra Aktiv Eiendomsmegling Utland til NA24.

Terra har solgt rundt 100 leiligheter i distriktet, 30 er allerede bygget, 70 er prosjektert. Ifølge Hansen er ingen av disse leilighetene konfiskert. Han kan også betrygge de som har kjøpt gjennom Terra.

Både Blue Marlin Apartments og Sports Park, som så langt ser ut til å være fokusområder hos det føderale brasilianske politiet, er konkurrerende prosjekter, ifølge Hansen.

- Ikke hvermannsen politiet er ute etter
- De som kjøper gjennom oss er hvermannsen. Det er ikke gud og hvermannsen politiet er ute etter. Og de som har kjøpt gjennom oss har fått utstedt skjøte fra brasilianske myndigheter, sier Hansen.

Hansen sier også at det er negativt når noe slik som dette skjer, men at han er glad for at det blir ryddet opp.

- Det er fint å få bort lyssky virksomhet. Vi vil at det skal ryddes opp, sier Hansen.

Også Eie Eiendomsmegling har formidlet rundt 100 leiligheter til solglade nordmenn.

Christian Dreyer hos Eie betrygger kjøpere, og sier at de som kjøper gjennom norsk megler skal være sikret på samme måte som i Norge. Han hevder at Eie jobber med en langsiktig og ordentlig investor.

- Det er seriøse mennesker som står bak hos oss. Vi må rapportere til Økokrim om det er mistanke om hvitvasking. Ingen leiligheter er konfiskert hos oss, sier Dreyer.

Han garanterer for de som har kjøpt gjennom Eie.

- De er hundre prosent trygge, sier Dreyer.

- De fleste er uskyldige
Torsdag ettermiddag norsk tid snakket NA24 med politimann Romulo Berredo ved det føderale politiet i Natal. Han forteller at han forstår at det er bekymrede eiere av ferieleiligheter.

- Vi må gå gjennom hver sak, og det er en tidkrevende prosess. Men vi tror ikke dette skal bli et problem. De fleste er helt uskyldige. Det er prosjekter som eies av kriminelle vi skal komme til livs, sier Berredo til NA24.

Han forteller videre at det vil ta litt tid før alt blir klart, men sier at de som i dag har en leilighet i Natal vil kunne bruke denne. Det er administrasjon og drift som har blitt beslaglagt av politiet, samt prosjekter som ikke er ferdige.

- Men har man papirene i orden så skal det ikke være noe å bekymre seg for, sier Berredo til NA24.

Brasiliansk politi oppfordrer alle som har kjøpt leiligheter i ferieparadiset Natal til å kontakte enten Økokrim i Norge eller de føderale politiet i Brasil. På den måten kan man hjelpe til med etterforskningen.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud