Gå til sidens hovedinnhold

Gjeldsveksten dabber av

Kari og Ola Nordmann låner mindre, men bedriftene holder koken.

Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 14,0 prosent ved utgangen av mai, en nedgang fra 14,4 prosent ved utgangen av april.

NA24 - din næringslivsavis

Husholdningenes gjeldsvekst falt, mens de ikke-finansielle foretakenes gjeldsvekst holdt seg på et rekordhøyt nivå.

Årsveksten på 14 prosent var den samme som flertallet av økonomene ventet.

Laveste siden 2003
Tolvmånedersveksten for norske husholdninger falt for tredje måned på rad, til 10,3 prosent, en nedgang fra 10,9 prosent ved utgangen av april. Vi må tilbake til siste halvår av 2003 for å finne en lavere vekst enn dette, melder SSB.

Foretakenes gjeldsvekst fortsatt høy
De ikke-finansielle foretakenes innenlandske bruttogjeld økte til 1 102 milliarder kroner ved utgangen av mai. Tolvmånedersveksten var 21,8 prosent, det samme som måneden før. Dette er rekordhøyt. Siden desember 2007 er det foretakssektoren som har bidratt sterkest til årsveksten i K2 målt i milliarder kroner.

- Månedsveksten var meget sterk i mai, i likhet med i månedene før. Den sterke oppgangen i foretakenes bruttogjeld har sammenheng med at aktiviteten i norsk økonomi fortsatt er høy. Det er grunn til å tro at den høye gjeldsveksten også kan ha sammenheng med at foretakene i større grad enn tidligere finansierer seg innenlands, som følge av uroen i de internasjonale kredittmarkedene, melder SSB.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken