(SIDE2:) At store stjerner dukker opp i småroller i TV-serier, er ikke noe nytt fenomen, men i de siste årene har det bare blitt mer og mer vanlig.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Nå sist er det Courteney Cox som har sikret seg en rolle i «Scrubs», mens omtrent den eneste positive nyheten vi har fått om Britney Spears det siste året, var etter at hun gjorde en kritikerrost rolle som Abby i «How I met your mother» (hun hadde forresten også en liten rolle i «Will and Grace» i 2006).

Les mer: Ny venn i «Scrubs»

Det er ofte i komiserier og annen lettbent underholdning disse gjesterollene dukker opp, og til de mest populære seriene står kjendisene formelig i kø for å få en kort gjesteopptreden.

En av Hollywoods mest eksklusive gjestelister er den over stjernen som får være med i «The Simpsons». «Simpsons» har ofte kjente personer med i episodene, og de spiller som oftest seg selv, med mye selvironi. Det er også her at vi finner noen av de mest minneverdige opptredenene.

Michael Jackson
En som lenge prøvde å skjule sin medvirkning var ingen ringere enn Michael Jackson. Han var med i episoden «Stark Raving Dad» tilbake i 1991 under navnet John Jay Smith, da han fortsatt var «kongen av pop».

Jackson ga stemmen sin til «Leon Kompowsky» en tykk, hvit mann som Homer møtte i fengselet etter å ha dukket opp på jobb i rosa skjorte og dermed blitt erklært sinnssyk og fengslet. Kompowsky presenterte seg for Homer som Michael Jackson, og episoden endte med at han og Bart komponerte en bursdagssang til Lisa, som mente at det var den beste gaven hun noen gang hadde fått.

Produsentene var lovpålagt å ikke avsløre at det var Michael Jackson som sto bak stemmen, men i DVD utgaven ble det avslørt at det faktisk var det. Selv om Jackson sto for stemmen til Kompowsky, var det Kipp Lennon som sang sangen «Happy Birthday Lisa».

Sexy robot
En av de festligste gjesterollene kom i en av Halloween-spesialene «House of Wacks», der Marge installerer det nye huskonseptet «Ultrahouse» som skal ta seg av alt husarbeidet. Da hun skal velge robothusets stemme prøver hun først Matthew Perry som Chandler i «Friends», og komikeren Dennis Miller, før hun bestemmer seg for Pierce Brosnan.

Grundig sjarmert av Brosnans sexy stemme, legger hun knapt merke til at ultrahouse forelsker seg i henne, og i psykotisk sjalusi, prøver å ta livet av Homer. Episoden er an parodi på de intelligente datamaskinene i «Demon Seed» og «2001: A space odyssey».

Lisa måtte bli veggis
Andre klassiske gjesteroller i Simpsons inkluderer Rolling Stones, Keifer Sutherland som Jack Bauer i episoden «24 minutes», Simpsonsskaper Matt Groening spilte seg selv (skaperen av «Futurama») og både Ringo Starr, George Harrison som spilte og Paul og Linda McCartney. Paul og Linda avslo riktignok lenge, helt til Lisa ble vegetarianer.

– Vanligvis kommer de bort til deg i all hemmelighet og lar deg få vite at de ønsker å være med, så vi holder stilt og håper vi finner en rolle til dem en dag, sier produsent og manusforfatter Mike Scully til New York Post.

Eksklusiv liste
Og det er ikke alle som får være med heller.

– Vi er svært varsom med gjesterollene. Vi prøver å unngå å ta med en kjendis bare for å ha dem, vi prøver å matche dem til en rolle, sier Al Jean, også produsent og manusforfatter.

Men selv med all denne populariteten, er det fortsatt noen som sier nei. Ifølge Jean så har de spurt alle de amerikanske presidentene siden Richard Nixon om de ønsker å stille opp, men alle har takket nei.

Fikk ti minutter med Tony
Her i Europa er vi derimot litt mer sporty, og da familien Simpson skulle til Storbritannia hadde de snakket med daværende statsminister Tony Blair om en mulig gjesterolle. Og da crewet var i london for å promotere episode nummer 300, fikk de en kjapp telefon fra Statsministerens kontor: «Hvis du kan komme nå til 10 Downing Street, kan du låne ham i ti minutter».

- Vi gjorde opptakene i krigskabinett-rommet, og han var skikkelig bra. Han har en stor karriere innen dubbing framfor seg, mener Jean.

En annen serie som har svømt over av kjente fjes, er 90-talls klassikeren «Friends». Alle som kunne gå og krype i Hollywood ville vise at de også kunne være morsomme sammen med de seks vennene, og noen av dem glemmer vi aldri.

Hatet Rachel
Da ting fortsatt var rosenrødt mellom Jennifer Aniston og Brad Pitt, dukket han opp i en av de morsomste «Friends»-episodene det året. Pitt spilte Will, en gammel skolekamerat av Ross, som kommer på besøk på thanksgiving. Will var stygg som juling på videregående, og alle er overrasket over hvor kjekk han har blitt.

Under middagen kommer det frem at Will fortsatt hater Rachel for måten hun oppførte seg på videregående, og at han og Ross startet et rykte om at hun egentlig var hermafroditt og fortsatt hadde en liten penis.

Kjekke leger
Da «ER» var på sitt mest populære, dukket både George Clooney og Noah Wyle opp som kjekke leger i en episode der Rachel må på sykehus med en vrikket ankel. Siden Rachel ikke har sykeforsikring, later hun som om hun er Monica, et spill de fortsatt må spille når Clooney og Wyle ber dem ut på date.

George Clooney har også lånt stemmen sin til flere karakterer i «South Park».

Macho Bruce
Alec Baldwin har spilt i to episoder av «Friends», som den overentusiastiske daten til Phoebie, som synes ALT er fantastisk. Bruce Willis var med i tre episoder som den macho faren til Ross' kjæreste. Han blir sammen med Rachel, men hun dumper ham da han endelig klarer å åpne seg for henne.

Andre som har fått være med er Jean-Claude Van Damme, Julia Roberts (som på den tiden var sammen med Matthew Perry), Reese Witherspoon, Christina Applegate, Denise Richards, Robin Williams og Freddie Prince Jr.

Gjorde suksess
Britney fikk sårt trengt positiv publisitet da hun stilte opp i komiserien «How I met your mother», som den søte resepsjonisten Abby. Serien hadde lenge slitt med fallende seertall, men episoden med Britney ble den mest sette i seriens historie. Britney gjorde en såpass bra jobb at hun ble bedt om å være med i enda en episode.

Serien har tidligere hatt gjesteroller fra blant annet Enrique Iglesias (som også har vært med i «Two and a half men»), og Sarah Chalke fra «Scrubs».

Legevikarer
«Scrubs» er dessuten en serie der det er flust med gjesteroller. Bill Lawrence, som står bak legeserien, har blant annet tatt med seg ikke mindre en fire av skuespillerne og produsenten fra sin forrige suksess «Spin City», og gitt dem gjesteroller på Sacret Heart. I tillegg har vi sett små roller fra stjerner som Brendan Fraser, Keri Russell, Tara Reid og Heather Graham.

«Ugly Betty» er også en populær serie å spille i, spesielt blant verdens fashonistas. Naomi Campbell, Victoria Beckham, Salma Hayek (som også produserer serien), Lindsey Lohan, Gina Gershon, Lucy Davis, Gene Simmons (fra Kiss), James Van Der Beek og Lucy Liu har dukket opp her.

Kilder: Wikipedia og Imdb.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!