Gå til sidens hovedinnhold

- Gjør du dette, kan det koste deg dyrt

Her er tipsene som sikrer både huset og lommeboken.

Overraskende mange gjør denne feilen når de gjør uteplassen klar for sommeren, melder Mesterhus.

Våren er på vei og mange vil gjøre klart huset og uteplassen for sommeren. En god vask av hus og hytte hindrer soppangrep, gjør at du slipper å male så ofte og forlenger husets levetid. Gjør du feil, kan imidlertid husvasken bli svært kostbar.

Mesterhus forteller at den vanligste feilen som folk gjør er å dra fram høytrykksspyleren.

- Vi har blitt vant til å bruke høytrykksspyleren til alt fra å vaske bilen til å fjerne grus fra oppkjørselen. Da er det mange som lar seg friste til å bruke den også på husveggen. Den kraftige vannstrålen kan slå vann inn bak plankene og føre til fuktskader. Derfor er dette noe man skal være veldig forsiktig med, sier Raymond Myrland, kjedeleder i boligbyggeren Mesterhus, i meldingen.

Også mange bruker terrassevaskeren til å vaske huset. Men Mesterhus forteller at terrassevaskeren er for grov for husveggen og er kun designet til terrasser med steinheller, fliser eller solid plank.

Dyre spesialmidler anbefales heller ikke. Svenske forskere mener at et vanlig flytende håndoppvaskmiddel er like effektivt. Det er bare hvis man skal male huset at man bør bruke kraftig rengjøringsmiddel med høy pH som matter malingen. Da kan det også være behov for å spraye soppdreper på veggen og la det tørke etterpå, skriver Mesterhus.

De lister opp tre trinn for husvasken:

1. Spray vaskemiddel fortynnet i vann på veggen nedenfra og oppover

2. La virke noen minutter før du går over med en halvstiv børste/kost for å komme til i alle fordypninger. Viktig: Vask alltid nedenfra og oppover for å unngå såkalte vaskestriper og skjolder.

3. Vaskemiddelet fjernes ved å skylle rikelig med hageslange ovenfra og nedover. Ikke bruk høytrykksspyler.

NB! Ikke vask i direkte solskinn, og hold veggen våt under hele vaskeprosessen.

For dem som er lei av vedlikehold er ifølge Mesterhus våren høysesong for å oppgradere uteplassene sine.

- De siste årene har det kommet mange nye løsninger for dem som ønsker vedlikeholdsfrie terrasser, blant annet Royal impregnering, sier Myrland.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken