Gå til sidens hovedinnhold

Gjør et røverkjøp

Enten du hater eller elsker det, pruting går sjelden i kjøpers favør. Her er allikevel noen tips fra ekspertene.

(SIDE2): Først en liten seanse fra Beijing:

Mangler man et passende teservise bør Kina være rette plassen å kjøpe det, men ikke til enhver pris. Dette var i alle fall utgangspunktet for en i vårt reisefølge.

Luften er varm og klam, bodene ligger tett i tett og selgerne maser uavbrutt om at du må ta en titt på varene. Silkemarkedet i Beijing er kanskje ikke det koseligste kjøpesenteret i verden, men prisene kan bli ganske hyggelig om du lykkes med prutingen.

Ikke interessert

Vår venn får denne dagen øye på et tesett med kopper og en matchende kanne. Interessen er stor nok til at den unge kvinnelige selgeren kaster seg over henne. Prisen er 3000 yuan, som i norske kroner er rundt 2500 kroner.

- Selv om prisen kommer ned i 1000 yuan er jeg ikke interessert, kommenterer vår venninne til oss. Selgeren er derimot klar for en lengre runde med pruting.

Etter litt hoderisting og noen enkle fraser på engelsk beveger vi oss bort fra denne salgsboden. Det er da prisen virkelig faller ned på uante dybder. Plutselig koster tesettet bare 200 yuan.

Enden på visa er en pris på 150 yuan – en pris som er 20 ganger lavere enn utgangspunktet.

- Det virket som om selgeren var fornøyd, kommer det fra en kjøper som også er tilfreds med handelen.

Forlat åstedet

Det finnes kanskje bare et tips som fungerer: Bruk lang tid på et produkt og vær oppriktig interessert, for så å forlate åstedet kontant. Selgeren vil garantert komme løpende etter med et tilbud som kan ligge godt under utgangsprisen.

Reiseekspert i NRK, Jens A. Riisnæs, mener man har gått for lavt når du går fra boden og du ikke blir stoppet.

- Det er umulig å gi generelle tips her, for selgeren ser deg an, hevdet Riisnæs ovenfor Dagbladet for noen år siden.

Illusjonen

Knallpriser på pruting er kanskje en illusjon, men noen tips kan i det minste gjøre handelen hyggeligere.

- Innled forhandlingene med godt humør og med litt snert, anbefaler Marilyn Downing, administrerende direktør i Asia Transpacific Journeys ovenfor National Geographic.

- Greier du å spille likegyldig eller late som om du har all tid i verden til å forhandle, vil prisen generelt bli lavere, fortsetter hun.

Ikke la deg affisere av melodramatiske salgsargument. Noen ganger kan det bli veldig teatralsk når selgeren legger ut om store tap og økonomisk ruin.

- Det er ingen grunn til å uroe seg over selgerens ve og vel. De selger ikke noe de taper penger på, mener Downing.

Pruting er helt naturlig i enkelte kulturer, mens det er tabu i andre. Før man tar turen ut på det lokale markedet kan det være greit å spørre reiseoperatør eller lese litt i en guidebok om temaet.

Ellers er det viktig å huske at vis selgeren imøtekommer din pris, så er du forpliktet til å kjøpe.

Norsk pruting

Pruting i Norge er kanskje ikke tabu, men det er heller ikke utbredt. Mange synes det er både en flau og grådig måte å gjøre handelen på. Ifølge DinSide går det an å prute på både utstillingsvarer, salgsvarer, elektriske varer og begravelser.

Hoteller er heller ikke fremmed for å diskutere pris. Forbrukerrapporten greide for noen år siden å snakke ned prisen på et rom på 13 av 25 hotell.

Meglere og bruktbilselgere er andre yrkesgrupper som gjerne diskuterer pris. Her kan det være tusenlapper å spare. Røverkjøp eller kjøp av en røver, det går gjerne ut på samme ting.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken