(BERLIN/SIDE2:) Om en uke, akkurat i dag, går dramaet ”There Will Be Blood” opp på norske kinoer. I hovedrollen den engelske, nå med irsk statsborgerskap, Daniel Day-Lewis, også kalt verdens beste skuespiller.

Det er en tittel som gjør den lavmælte, engelskfødte mannen flau. Faktisk er han mest glad når publikum sier de er skuffet over rollefiguren hans. Men mer om dette senere.

Det var Martin Scorsese som lurte ham ut av pensjonisttilværelsen i en alder av 45 år for ”Gangs of New York”. Da hadde han egentlig bestemt seg for å være skomaker i Italia

Forsvinner inn i rollen
Etter den gang har han kun spilt i ”The Ballad of Jack and Rose”, regissert av hans kone Rebecca Miller, og nå altså Paul Thomas Andersons ”There Will Be Blood”.

Daniel Day-Lewis er nøye, ekstremt forberedt og han forsvinner inn i rollene sine som få andre.

Forsøke å ha det moro
I ”There Will Be Blood”, et drama om blindet jag etter rikdom, er Day-Lewis en helt annen person, en brysk, lumsk og fascinerende oljejeger med en særdeles særegen stemme. Såpass særegen at du lurer på om det er samme mann som sitter foran oss.

Den skruppelløse oljebaronen har sendt Day-Lewis på en ny prisrunde. Og mannen som elsker roen på den irske landsbygda til Oscar-utdelingen.

- Jeg må jo bare gå og se hva som skjer. Og så skal jeg forsøke å ha det så moro som jeg kan. Jeg kommer til å se veldig avslappet ut, men være veldig nervøs, ler han.

Pervertert antihelt
Som oljebaronen Daniel Plainview er han en virkelig farlig fyr som gjør alt for å få tak i det svarte gullet. Filmen bygger på Upton Sinclairs klassiske roman ”Oil!” om rushet etter svart gull på amerikansk fastland, men den er ganske annerledes ettersom regissør Paul Thomas Anderson (”Magnolia”) har plukket de sidene ved den han fant mest interessant.

Og vi kan vel si at det er de mer perverterte – som forholdet mellom Daniel Day-Lewis oljemester og den unge svovelpredikanten Eli (Paul Dano). Sistnevnte har aldri fått så mye bank på et filmsett.

"I dag møtte jeg en dame som sa hun ville ligge med Plainview. Da visste jeg ikke helt hva jeg skulle si"

Det motsatte av lykke
- Men for å skape fiendeskapet dem imellom på film, måtte vi ha et forhold basert på sterk tillit utenfor. Vi så hverandre omtrent ikke utenfor filmsettet, men jeg stolte på Paul og at han fulgte med meg, sier Day-Lewis.

- Plainview er ikke basert på en spesiell oljebaron, men oljebaronenes tid i USA og mange av deres historier er merkelig like. Mange av dem ble for eksempel fengslet eller begikk selvmord. De endte sjelden lykkelige, sier Paul Thomas Anderson.

- Glad når jeg skuffer
Selv har Daniel Day-Lewis fått høyst ulike tilbakemeldinger på sin tolkning av oljebaronen.

- I dag møtte jeg en dame som sa hun ville ligge med Plainview. Da visste jeg ikke helt hva jeg skulle si. Noen sier de virkelig liker ham, andre det stikk motsatte. Men det er de som også sier til meg at Plainview virkelig, virkelig skuffet dem på slutten. Det er de reaksjonene jeg liker best, sier Daniel Day-Lewis.

Side2 er i Berlin og følger filmfestivalen. I morgen kan du blant annet lese om Side2s møte med Neil Young og hvorfor noen ungdommer mener han bør passe sine egne saker.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER OM FILMFESTIVALEN I BERLIN HER: