Hvorfor ikke melde deg selv eller en av de yngre i reisefølget på en gladiatorskole neste gang du besøker hovedstaden i Italia? Det er slett ikke komplisert å bli deltaker på skolen. Og det er verken spesielt kostbart eller farlig. Og så er det enkelt å få klemt inn tid til dette mellom alle de andre turistgjøremålene du må utføre i Roma.

Romertiden er tilbake

For snart 2000 år siden var det fire gladiatorskoler i Roma. Disse var Ludus Magnus, Ludus Matutinus, Ludus Gallicus og Ludus Dacicus. De første gladiatorene var krigsfanger og to av gladiatorskolene fikk sine navn som følge av dette. Ludus Gallicus var med andre ord en gladiatorskole for gallere, mens Ludus Dacicus var for fanger hentet fra slaget i Dacia.

De romerske gladiatorskolene gikk for å være de beste i hele Romerriket, og gladiatorene fra disse var både beryktet og beundret. Alle skolene var nært knyttet til Colosseum, og Ludus Magnus, som for øvrig var den største gladiatorskolen, hadde sin egen tunnel direkte til arenaen.

Les mer om attraksjoner i Roma hos Reiseplaneten .

Lær kamptknikker som ble benyttet av gladiatorene under kampene på Colosseum i romertiden.
Lær kamptknikker som ble benyttet av gladiatorene under kampene på Colosseum i romertiden.

Kampteknikker og historie

Når du besøker Roma kan du eller kanskje dine barn få en innføring i disse kampkjempenes liv og lære. For også i dag finnes det gladiatorskoler i Roma, dog av en noe mer human utgave.

Her lærer du kampteknikker som ble benyttet av gladiatorene når de kjempet på Colosseum og på andre arenaer. Du får en innføring i de mange typene av gladiatorspill, og dessuten en skikkelig dose med interessant historie om livene til disse menneskene.

Opplæringen som går over to timer holdes av medlemmer tilhørende Romas historiske forening, Gruppo Storico. Du får låne gladiatorbekledning, inkludert våpen. Og liker du tilskuere, så er det gratis for familie og venner å se på.

Hele herligheten koster ca. 600 kroner, litt avhengig av eurokursen. Dette inkluderer også kald drikke, noe som er greit på varme dager i Roma. Det starter nye kurs hver annen time hele dagen. Det første kurset starter klokken 09:00 på morgenen, og siste kurs starter 19:00 på kvelden. Opplegget foregår nær sagt hver dag året gjennom.

Du må gjerne gjennomføre kurset sammen med barn. Husk bare at nedre aldersgrense er 6 år. Adressen til Gladiatorskolen er Via Morsasco 9, som er noen kilometer fra Colosseum. Snakk gjerne med ditt hotell for bestilling av billetter eller snakk direkte med Gruppo Storico. De holder til i gaten Appia Antica nr. 18 og du kan besøke hjemmesiden på gsr-roma.com.

Se videofilm fra gladiatorskolen hos Reiseplaneten.