Glasgow er ikke verdens vakreste by, men flyter trygt på sin vennlighet og sjarm. For 2000 år siden var den en liten fiskerlandsby, men har siden blitt formet av kriger, verdenshandel og tungindustri og er nå en liten internasjonal metropol. Før var Glasgow beryktet i Skottland for småkriminalitet og uro, men byen har endret seg vesentlig de senere år. Allerede i 1990 ble Glasgow kåret til Europas kulturhovedstad.

Hva kan du om Glasgow? Ta quizen hos Reiseplaneten.

Historisk fotball
Er du interessert i shopping, kunst og kultur, god mat og drikke, golf eller fotball, arkitektur og uteliv er dette byen for deg. De fotballinteresserte kjenner helt sikkert til «The Old Firm» som er et av verdens mest kjente lokalderbyer. Da braker nemlig Glasgowlagene Celtic og Glasgow Rangers sammen. Første kampen disse lagene imellom ble spilt så tidlig som i 1888.

Yrende uteliv
Glasgow har et usedvanlig livlig uteliv og lokalbefolkningen er svært så hyggelige. Byen har et smittende humør som det er umulig ikke å bli påvirket av. Og da tenker vi bare på alkoholens påvirkning, selv om den flyter tilnærmet fritt i byens bardistrikter i weekendene. En god regel er at når du forstår lokalbefolkningens dialekt, da er det på tide å gå tilbake til hotellet.

Byen for handlegale
Glasgow består av flere byområder. City Centre er byens kjerne og ligger rett nord for elven River Clyde. George Square er bydelens sentrale punkt med rådhuset, det flotte City Chambers of Glasgow. I dette området finner du også gatene for shopping, blant annet Buchanan Street.

The Merchant City er et tidligere handelsområde som har utviklet seg til et trendy og eksklusivt område med mange små butikker, restauranter og utesteder. Du finner Merchant City øst i byen. Gamlebyen eller Old Glasgow ligger øst i sentrum. High Street, Gallowgate og Trongate er sentrale gater i denne bydelen. I gamlebyen ligger Glasgow katedral med sin flotte gotiske arkitektur.

East end boys and west end girls!
West End er kjent for sitt pulserende uteliv, studentmiljø og kunstneriske atmosfære. Gaten Byres Road er en av Europas lengste bargater. Du finner også Kelvingrove Art Gallery and Museum i West End. East End er mest kjent for å være hjemmedistriktet til fotballklubben Celtic. Ellers er East End kjent for the Barrowland Market, eller Barras som det kalles av lokalbefolkningen.

Bli inspirert med fotogalleri fra Glasgow hos Reiseplaneten.

Hva må du få med deg i Glasgow?
1. Du må oppleve en fotballkamp. Dette er kultur. Celtic eller Glasgow har hjemmekamp hver uke. Det er ganske enkelt å få billett, forutsatt at disse lagene ikke møter hverandre. Eventuelt kan du jo se Skottland spille landskap på Hampden Park.

2. Shoppe! Glasgow er en utrolig shoppingby. Buchanan Galleries, St. Enoch Centre og handlegatene Argyle Street og Buchanan Street sørger for at kredittkortet løper varmt. Og det til tross for at Skottland er ganske billig!

3. Slappe av i og rundt landemerket Kelvingrove Art Gallery. For deg som ikke vil se på de flotte utstillingene, omkranses museet av en flott park som du kan rusle rundt i.

4. Få et bilde av deg selv ved The Glasgow City Chambers, byens flotteste bygning som ligger i Glasgows hjerte, George Square.

5. Delta i Glasgows herlige uteliv. Vi foreslår bargaten Byres Road i West End eller en av de mange pubene i gatene rundt byens sentralbanestasjon.

6. Har du tid så forsøk å få til et besøk til enten Whiskydestilleriet Glengoyne (buss nr. 10 fra Buchanan Street) eller et besøk til Skottlands vakreste slott, Stirling Castle. Regn med ca. 1 time kjøretur.

Du kan ta fly til Glasgow med flere flyselskaper, men de fleste har en stopp underveis. For eksempel SAS via København, BA via London eller KLM via Amsterdam. Ryan Air flyr direkte fra Torp Sandefjord. Men du kan like gjerne bruke Norwegian til Edinburgh. Tog fra Edinburgh tar ca. 1 time og koster lite. Og da kan du jo få sett hovedstaden også!

Se mer om Glasgow, blant annet videofilmer og kart hos Reiseplaneten.

Hent inspirasjon til ferien i Nettavisens Reisemagasin.