Glastonbury festivalen i England er en av verdens største festivaler med over 175.000 besøkende over fire dager.

I år blir festivalen arrangert fra 26. juni til 30. juni, og på de forskjellige scenene står band som The Rolling Stones, Arctic Monkeys og Mumford & Sons.

Festivalen har blitt arrangert siden 70-tallet og vokst seg til å bli en av de virkelig store festivalene i verden. Billettene blir som oftest revet bort lenge før noen band er klare, og i år er intet unntak.

Som nevnt er over 175.000 musikkglade mennesker klare for fest og moro. Festivalen har blitt som en institusjon å regne siden den første gang ble avholdt i 1970, men det var først siden 1981 at Glastonbury har blitt et årlig innslag.

Det har dog vært noen år festivalen ikke har blitt avholdt, som for eksempel da London arrangerte Olympiske Leker i 2012.

Men nå er festivalen her igjen, og i den forbindelse tenkte vi det kunne vært litt festlig med litt trivia for å bli litt bedre kjent med festivalen. Og for de av oss som ikke klarte å sikre seg billett til årets Glastonbury, kan vi fortelle dere at BBC Entertainment sender live fra Glastonbury søndag kl. 19.00.

Da skal blant annet Nick Cave & The Bad Seeds, Mumford & Sons og Smashing Pumpinks opptre.

1.

Den første Glastonbury Festivalen hadde cirka 1500 besøkende og ble avholdt over to dager i 1970. Hovedattraksjonen var Marc Bolan & T. Rex og billettprisen var på 1 pund, noe som også inkluderte en flaske melk fra gården i nærheten.

HTML EMBED

2.

Festivalområdet er på over 3,6 kvadratkilometer, noe som tilsvarer et areal som er åtte ganger større enn Frognerparken. Glastonbury avholdes på et jorde i Somerset som skal ligge i nærheten av den magiske øyen Avalon, hvor legenden vil ha det til at kong Arthur ligger begravet.

OBS! Artikkelen fortsetter på neste side.

3.

Festivalen er kjent for å «alltid» ha dårlig vær, men dette er noe igjen som har blitt en stor del av festivalens sjel. Glastonbury har blant annet blitt anerkjent som stedet hvor den alternative sporten «gjørmesurfing» har oppstått. Da festivalen ble arrangert i 2005 falt det like mye nedbør på noen timer som det pleier å gjøre på to måneder i Somerset. Det førte til at de fleste parkeringsplassene og stiene ble oversvømt, og kano ble det foretrukne fremkomstmiddelet for festivaldeltakerne.

4.

I 1999 skal visstnok den da ukjente artisten og designeren Lilly Allen ha blitt slått ned og knivstukket i øret (!) av en annen kvinnelig festivaldeltaker som mente Allen var utro med kjæresten hennes. Allen ble utrolig nok reddet av supermodellen Kate Moss, som brøt inn mellom de to kamphønene.

OBS! Artikkelen fortsetter på neste side.

5.

Glastonbury bruker over 3000 megawatt med strøm i løpet av de fire dagene festivalen varer. Det er like mye som byen Bath bruker, som også ligger i Somerset. Bath har litt over 80.000 innbyggere.

6.

I 1995 brant hovedscenen, «Pyramiden», ned og måtte erstattes med en mye enklere scene på kort tid. Heldigvis for både artister og arrangøren, tålte den provisoriske scenen vekten. Den har i etterkant blitt erstattet med noe mer solid materiale.

OBS! Artikkelen fortsetter på neste side.

7.

I 2004 ble Paul McCartney bøtelagt 1000 pund (litt over 9200 kroner etter dagens kurs) av lokale myndigheter fordi han spilte over tiden. Den boten ble gledelig dekket av Glastonbury-grunnlegger og bonde, Michael Eavis.

8.

Under Glastonbury festivalen i 2007 ble 13.500 kubikkmeter med vann drukket, over 2500 toaletter tatt i bruk og cirka 800 kubikkmeter med kloakk samlet inn.

Sammendrag av festivalens første dager og direkteoverføring av festivalens siste opptredner kan du se på BBC Entertainment førstkommende søndag klokken 19.00.