Gå til sidens hovedinnhold

Gleder seg til å bli opposisjonspolitiker

Jens Stoltenberg blir Arbeiderpartiets parlamentariske leder i Stortinget. Han avfeier ethvert spørsmål om hvorvidt han bør gi seg som partileder.

– Jeg har ikke merket mye til denne problemstillingen i partiet, og tror tvert imot partiet er godt fornøyd med jobben som er gjort i valgkampen, sa han på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Dit kom han etter et møte med Arbeiderpartiets ledelse der de hadde oppsummert valget.

– Jeg vil fortsette i Stortinget som parlamentarisk leder, og jeg gleder meg til å være leder for det største partiet på Stortinget, sa Stoltenberg.

På pressekonferansen fikk han spørsmål om hva han vil gjøre dersom han blir tilbudt en internasjonal jobb.

– Jeg opplever at norsk politikk er en god plattform for både norsk- og internasjonalt arbeid. Det er ingen motsetninger her, sa Stoltenberg, som fikk seg en god latter da en dansk journalist spurte om det ikke var mulig for danskene å få låne ham.

– Jeg trives godt i Danmark, men tror ikke jeg skal blande meg inn i dansk politikk, sa Stoltenberg.

Mer normalt liv
Han avviste ikke at han er Aps statsministerkandidat ved neste stortingsvalg.

– Jeg har ingen andre planer enn å fortsette i norsk politikk. Jeg er et politisk menneske, og føler at jeg fortsatt har mye å gi. Jeg har sittet nesten ti år som statsminister og har blitt vesentlig gråere i håret, men føler dette som en meningsfull og viktig jobb, sa han.

Det er fjerde gang han går ut av en regjering og tilbake til Stortinget. Stoltenberg sier at jobben som parlamentarisk leder blir krevende, men han gleder seg samtidig til å leve et mer normalt liv og få bedre tid til å gjøre hyggelige ting sammen med nære venner.

Regjeringen Stoltenberg blir sittende til den har levert statsbudsjettet 14. oktober.

– Jeg har i dag orientert kong Harald om at vi søker avskjed etter å ha levert statsbudsjettet 14. oktober. Deretter fortsetter vi kun som et forretningsministerium fram til de borgerlige overtar regjeringsmakten, sa han på tirsdagens pressekonferanse.

Vil gi de borgerlige arbeidsro
Stoltenberg sa at han selvfølgelig er skuffet over at det ikke blir fire år, men framhevet samtidig at Arbeiderpartiet er landets klart største parti. Han avviste kontant at det er aktuelt å sette ned i en «havarikommisjon» som skal se på hva som er gått galt for partiet.

– Det er helt unødvendig. Det er ikke behov for noe slikt. Vi skal analysere valgkampen og valgresultatet. Men vi går ut av denne regjeringen med omtrent den samme oppslutningen som da vi gikk inn i 2005. Etter åtte år i regjering er det et respektabelt resultat, sa Stoltenberg.

Han vil ikke spekulere om hva som blir de borgerliges vanskeligste saker, og sier at han har bestemt seg for å gi dem arbeidsro.

– Men det er jo helt åpenbart at det er en del saker der de står på hver sin side i politikken som blir krevende for dem.

Stoltenberg avsto fra å kommentere Fremskrittspartiets leder Siv Jensens kraftfulle tale på valgkvelden som hun innledet med et kontant «Morna, Jens!».

– Jeg vet ikke hva jeg skal si om det. Jeg tror det er best at jeg ikke sier noe, sa Stoltenberg.

Han sa at han ikke hadde sett Jensens tale, men hadde hørt den omtalt med innlevelse.

– Jeg kan forestille meg hvordan den var, og gleder meg til å se den på nettet, sa han. (©NTB)

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken