Gå til sidens hovedinnhold

Glem Eli - her er listen

Dette er bøkene du skulle hatt på nattbordet. Se listen fra nattbord-terrorist Per Bang.

Her er bøkene du skulle hatt på nattbordet. Nattbord-terrorist Per Bang har i flere år gravd i næringslivets lesevaner. Nå gir han deg topp-ti-listen over de beste bøkene.

NA24 - din næringslivsavis

Gudmund Hernes er lei av å se næringslivsledere dumme seg ut i Per Bangs tidligere spalte: «På nattbordet».

Hernes mener dagens næringslivselite daglig dummer seg ut i spalten «På nattbordet». Det skriver han i siste Morgenbladet. Hernes etterlyser «Nødpensum for næringsdrivende».

Nattbord-kilden
Fortvil ei, NA24 har gått til kilden, til den pensjonerte Per Bang, mannen som i en årrekke har intervjuet norske næringslivsledere.

- Kan du nevne ti bøker som du mener bør være absolutt pensum for næringsdrivende, du som så ofte har plaget dem i nattbordspalten din?

- Ti bøker, la meg heller liste opp hundre, det er meget lettere.

- Jeg sa ti.

- Ok. Tilfeldigvis har jeg selv en liste på tre som i alle fall for noen måneder siden var dem jeg da satte høyest. Legg merke til betydningen av da, for forholdet til bøker skifter med årstiden, klokkeslett, været utenfor og nyhetsbildet. Den verden vi lever i kan til tider forekomme så dødsdømt at det eneste jeg kan forestille meg å lese måtte være en god salme.

Her er listen
- Men altså til de næringsdrivende.

1. «Babbitt» av Sinclair Lewis
- Øverst på listen setter jeg «Babbitt» av Sinclair Lewis. Den handler om en eiendomsmegler som etterhvert blir møkk lei av jobben og det sosiale sjiktet hvor han som god republikaner hører hjemme.

Hans opprør antar helt komiske sider og det ender med at han overlater opprøret til sin sønn og selv trekker seg tilbake til yrket. Det fine med boken er at den får en til å stille spørsmål.

Et annet kvalitetstrekk er humoren, satiren og avsløringen av sosialt hykleri.

LAST NED: Her er elitelisten

2. «Dikt i Norge», redigert av Ivar Havnevik
- Bok nummer to, og her tar jeg et langt skritt, er en diktsamling.

Jeg tror på lyrikk.

Jeg tror på versets evne til å sette ting på spissen, til å overraske oss, til å gi oss stunder av språklig skjønnhet og jeg velger boken «Dikt i Norge», redigert av Ivar Havnevik, utgitt av Pax forlag.

3. Ernst Orvils dikt- eller novellesamlinger
- Og jeg vil gjerne ta med en eller to av Ernst Orvils diktsamlinger eller novellesamlinger.

Orvil er den store overraskelsen i norsk litteratur. Han må leses, fordi han ikke kan gjenfortelles.

4. «August» av Knut Hamsun
- Siden halvparten av alle jeg har spurt har nevnt Hamsun, tar jeg selvfølgelig med ham også. Begynn med bøkene om «August» og les om mannen som stiftet en bank, gikk konkurs og derfor ble enda rikere enn før. Noe å lære her for finansakrobater.

- Det blir fire, gjør det ikke?

- Jo. Nå er vi halvveis.

5. Alt av Jens Bjørneboe
- Bok nummer fem: Jens Bjørneboe. Den mest konsekvente moralist i forrige hundreår.

Det kan svi litt i samvittigheten å lese ham, men en samvittighet må få ta noen merker i livet og lesningens tid. Gjør den ikke det, er alt du leser bortkastet.

LAST NED: Her er elitelisten

6. «Mantissa» av John Fowles
- Så er det en merkverdig bok av engelskmannen John Fowles. Boken heter «Mantissa». Den foregår egentlig inne i hjernen på en mann som ligger på et sykehus og begynner med at han bare er et DET - en kjønnsløs bevissthet som bare langsomt oppdager rommet han ligger i og legen og sykepleieren, og som etterhvert utvikler seg til en forunderlig samtale. Boken er på bare 190 sider.

Om leseren legger boken fra seg etter ti sider, fordi han finner den håpløs, så si ikke at han ikke er blitt advart, men klarer du førti sider, er du redningsløst fortapt i den mest elegante språkføringen og den mest utrolig oppfinnsomhet når det gjelder å lage en story.

7. «Gjensyn med Brideshead» av Evelyn Waugh
- Og siden vi nevner språk og eleganse, må vi ta med Evelyn Waughs «Gjensyn med Brideshead». Fortrinnsvis lest på engelsk, men nydelig oversatt til norsk. Waugh skrev aldri et eneste ord galt plassert.

- Hvor langt har vi kommet?

- Syv bøker. Tre igjen.

8. «Huck Finn» av Mark Twain
- Ok. «Huck Finn» av Mark Twain.

En helgenbiografi om en gategutt som bannet og røkte og rappet det han trengte og gjerne slo en plate i folk, men som helt bevisst satte sin sjel på spill ved å hjelpe en rømt negerslave.

9. «Krilon» av Eyvind Johnson
- Så kommer «Krilon» av svenske Eyvind Johnson. Et romanverk i tre bind som foregår i Sverige under den siste krigen.

Ikke bare en ualminnelig velskrevet bok, men en allegorisk historie hvor Hitler, Terbhoven, Gøring og Gøbbels opptrer. For anledningen utstyrt med lett gjenkjennelige navn.

10. «De elendige» av Victor Hugo
- Og så til slutt, til klassikerne.

Valget er enormt og det er med dårlig samvittighet jeg velger den ene av de mange som har gjort seg fortjent.

Victor Hugo «De elendige». Glem at det har blitt laget musikal av den, boken er ikke blitt dårligere av det, men den handler altså om nestekjærlighet.

- That's it.

LAST NED: Her er elitelisten

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk