Gå til sidens hovedinnhold

Glitrende thriller av Sletaune

Pål Sletaune utfordrer og leker med thrillersjangerens spilleregler på en besnærende, ubehagelig og utfordrende måte i «Naboer».

(SIDE2):Naboer (Norge 2005). Regi: Pål Sletaune. I rollene: Kristoffer Joner, Cecilie Mosli, Julia Schacht, Anna Bache-Wiig, Michael Nyqvist.
Aldersgrense: 18 år

Det beste rådet er å be deg la være å lese denne anmeldelsen og gå og se filmen med en gang - dette er en av de filmene som er best å se uten å vite hva man går til.

Nabojenter
Å fortelle for mye om handlingen kan lett spolere filmopplevelsen. Kort fortalt handler «Naboer» om John (Kristoffer Joner). Han har nylig blitt dumpet av kjæresten, og blir en kjent med to unge damer (Cecilie Mosli og Julia Schacht) som bor i en leilighet ved siden av ham.

Snart oppdager han at disse damene vet langt mer om ham enn hva han vet om dem.

Sjangerfilm
«Naboer» er Sletaunes tredje spillefilm, og her tar han et steg bort fra den såkalte skittenrealismen vi så i «Budbringeren» og «Amatørene».

Istedet har han bestrebet seg på å følge thrillersjangerens konvensjoner - og Sletaune har virkelig kost seg. Med Hitchcock-aktig spenningsmusikk, en hovedperson som mister grepet og overraskende vendinger i handlingen er «Naboer» blitt en meget fin thriller.

Sletaune har dessuten gjort svært få opptak på location. Istedet har han bygget opp leilighetene hvor mesteparten av handlingen utspiller seg i et studio, for å skape det rette miljøet for historien.

Effektene, musikken, kameraføringene, de klaustrofobiske bildeutsnittene og en god historie fortalt på snedig vis gjør at handlingen i filmen er drivende god. Dessuten er nabojentene full av merkelige og gufne trekk som øker spenningen og gjør forholdet mellom karakterene mer interessant - som når nabojenta Anne skjenker vinglasset til John så fullt at han ikke kan drikke av det uten å søle.

Skuespillerne gjør dessuten underverker for «Naboer». Kristoffer Joner er som vanlig mesterlig, men også de freidige nabojentene er med på å gi filmen det den trenger av snert. Manuset og replikkene legger også til rette for en berg- og dalbane av en handling, med replikker som:

- Jeg må hjem.
- Hva har du hjemme å gjøre? Du har det vel ikke så travelt at du ikke kan ta et glass vin som jeg har gjort i stand?

Få en smakebit på «Naboer» - klikk her for å se traileren (gratis) .

Enda mer? klikk her for å se ti minutter med klipp fra filmen (gratis) .

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner