Gå til sidens hovedinnhold

- Godkjenner DNO-eksport

Den irakiske regjeringen skal ha godkjent oljeeksport fra Kurdistan-regionen.

Irakiske regjeringsmedlemmer har, ifølge nyhetsbyrået AP, gitt klarsignal for kurdiske planer om å eksportere olje fra den regionen nord i landet. Det sier en talsmann for regjering til AP søndag. Det har i lang tid vært stridigheter om rettighetene til denne oljen.

NA24 - din næringslivsavis

Talsmann Assem Jihad i oljeministeriet sier i et telefonintervju med AP at regjeringen godkjenner eksporten. State Oil Marketing Organization (SOMO) skal ha ansvaret for eksporten av oljen, som planlegges å eksporteres i Iraks nasjonale oljerørledning til tyrkiske Ceyhan.

Mottatt bekreftelse
- All olje som er produsert i Irak må først overlates til SOMO, sier Jihad.

Også Reuters melder om at de kurdiske sentrale myndighetene (KRG) har fått tillatelse fra det irakiske oljeministeriet.

- Jeg har mottatt en e-post fra det irakiske oljeministeriet der de godkjenner oljeeksport for KRG gjennom de irakiske oljerørledningene til Ceyhan, sier Ashti Hawrami, KRGs naturressursminister.

Eksport fra juni
KRG meldte tidligere denne uken at eksport av oljen fra Tawkeefeltet – der DNO er tungt inne – vil begynne fra 1. juni.

De antyder at det vil eksporteres om lag 60.000 fat olje om dagen fra feltet, og 40.000 fat dagen fra Taq Taq-feltet senere samme måned. Bak Taq Taq står et tyrkisk og et kanadisk oljeselskap i en joint venture.

Stridigheter
Det har gjentatte ganger vært motstridende oppfatninger mellom de kurdiske selvstyremyndighetene og de folkevalgte i Bagdad. Selv om kurderne hevder at de ikke trenger klarsignal fra de offisielle myndighetene i Irak, har de jobbet tett med det statlige irakiske oljeselskapet North Oil.

- Vi trenger ingen godkjennelse fra Bagdad. Oljen og rørledningen er på vårt territorium/territorier og vi har jobbet med North Oil for å få den nødvendige tilkoblingen med rørledningen for at dette skulle skje, sa den kurdiske oljeministeren Dr. Ashti Hawrami til Dow Jones Newswire tidligere denne uken.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken