Gå til sidens hovedinnhold

Godtar ikke henleggelse

Norges Jeger- og Fiskerforbund og Verdens naturfond aksepterer ikke at politiet har henlagt norgeshistoriens største lakserømming.

NJFF og WWF har påklaget politiets henvendelse av anmeldelsen mot Marine Harvest. Rundt 500.000 oppdrettslaks rømte i fjor sommer fra anlegget i Storvikja i Tustna kommune. Dermed blir saken oversendt Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane Statsadvokatembeter.

Omfattende
- Havariet i Tustna er den mest omfattende og alvorligste enkelttilfelle av rømming vi noensinne har sett. Det er svært viktig at saken ikke henlegges for å vise at staten tar rømmingsproblemet på alvor, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF.

Etter å ha gått igjennom dokumentasjonen så mener man at anlegget var underdimensjonert for de mengdene med fisk som var i merdene opp mot naturkreftene som var på stedet.

Feil rapporter
Blant annet baserte man seg på værrapporter og strømmålinger fra juni og juli måned. Altså den tida på året som er minst værbelastet. Dette ble da også ettertrykkelig påpekt av den innleide konsulenten som bistod prosjektet.

- Her var anlegget klart underdimensjonert, slik at det i praksis kun var et spørsmål om tid før havariet ville inntreffe. En slik feilprosjektering, basert på at man har ignorert relevant kunnskap om risikoforholdene, er det vanskelig å ikke betegne som uforsvarlig opptreden, uttaler fagleder Siri Parmann i NJFF.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus