Gå til sidens hovedinnhold

Fredriksen nektet på Oslo Børs

Reder John Fredriksen søkte notering på Oslo Børs med sitt Golar Energy, men ble henvist til «minibørsen» Oslo Axess.

Den nye børsbabyen til Fredriksen har ikke nok aksjonærer til å bli tatt opp på den største markedsplassen til Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

- Golar Energy søkte opptak på Oslo Børs, men børsstyret mente at selskapet passet best på Oslo Axess nå, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen på Oslo Børs til NA24.

Golar Energy er utfisjoner av Golar LNG som har vært på Oslo Børs siden 2001 og reder Fredriksen eier gjennom World Shipholding 80,79 prosent av selskapet.

Ikke tilstrekkelig
Golar Energy ble stiftet i juni og det søkte notering i august på Oslo Børs. Selskapet ble henvist til «minibørsen» Oslo Axess.

– Det finnes spesielle kriterier for opptak på Oslo Børs og selskapet ble anbefalt listing på Oslo Axess, sier Olsen.

Et krav er spredning av aksjonærgruppen på mer enn 25 prosent for å bli godkjent til notering på Oslo Børs. Golar Energy hadde 21 prosent spredning.

– Vi kan gi dispensasjon på Oslo Axess, men sjeldent på Oslo Børs for dette, sier Olsen.

Kun 85 aksjonærer
Et annet krav er at det må være 500 børsposter i selskapet. Golar Energy hadde litt over 100 poster ved notering. 30. September hadde selskapet kun 85 aksjonærer. Men det klarte komme seg over hundre aksjonærer før notering.

Eierne var hovedselskapet Golar LNG med 168,5 millioner aksjer som gir 73,8 prosent. Nest største aksjonær var Euroclear Bank S.A./N.V. med knappe 25 millioner aksjer som er 10,9 prosent, og John Fredriksens World Shipholding med 11,4 millioner aksjer som gir fem present av selskapet.

Folketrygdfondet følger Fredriksen trofast og har 1,38 prosent. Skagens to fond har 2,66 prosent, og investor Tore Aksel Voldberg gjennom sine to investeringsselskaper Dukat og Solon har 0,37 prosent av selskapet.

Notert torsdag
Den kypriotiske rederen hadde sendt finansdirektøren i selskapet til Oslo for å bjelle sin nye børsbaby inn i markedet.

– Vi har hadde en privat plassering av 120 millioner dollar i forkant av noteringen, og ser lyst på markedet for dette selskapet, sier finansdirektøren Graham Robjohns i Golar LNG.

Selskapet har syv skip hvorav fire er bygget på Moss Rosenberg fra midten av 70-tallet og fire nye skip bygget i Korea fra 2003–2006.

– Vi har satt dette selskapet sammen for vekst, sier Robjohns.

Meglerhuset Fearnley og advokatfirmaet Wiersholm har vært tilrettelegger før noteringen på Oslo Axess.

Styreleder Tor Olav Trøim i Golar Energy har gjennom selskapet Drew Investments kjøpt 200.000 aksjer til 12,35 kroner per aksje. Det utgjør beholdningen til Trøim i selskapet. Ved lunsjtider torsdag har det blitt omsatt aksjer i Golar Energy for snaut åtte millioner kroner på Oslo Axess. Åpningskursen havnet på 13,50 kroner, og kursen ligger for tiden på 12,70 kroner.

Følg aksjekursen i Golar Energy her.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken