Investeringsbanken Goldman Sachs melder torsdag at topplederne i banken ikke lenger vil få kontantbonuser. I stedet vil de få aksjer som ikke kan selges på fem år. Dette vil gjelde fra og med inneværende år, og omfatter de 30 øverste lederne i banken.

Avtalene vil også inneholde klausuler som kan tvinge sjefene til å gi tilbake aksjer dersom det viser seg at de har tatt overdreven risiko for å oppnå sine resultater.

Bonuser har utgjort det aller meste av den totale avlønningen for lederne i banken.

Fantastisk lønnsnivå
Lønnsnivået på Wall Street er skyhøyt, og dette er blitt ekstra kontroversielt etter fjorårets finanskrise og påfølgende redningsaksjon fra staten. Av de store bankene har nivåët vært aller høyest hos Goldman Sachs.

I snitt ligger de 31.000 ansatte i banken an til en årslønn i 2009 på 700.000 dollar, eller 4 millioner kroner, og det omfatter altså alle ansatte. Bonusene for i år ligger an til å bli rekordhøye, ifølge Wall Street Journal.

Blankefein selv sa nei til bonus for 2008, men har i årene før tjent rundt 50 millioner dollar, eller 300 millioner kroner, i året.

Vaklet
Goldman Sachs har i mange år tjent enormt med penger og gjør det også nå etter å ha kommet på bena etter krisen. Mye av inntektene kommer fra egenhandel.

Faktisk gikk Goldman Sachs også med overskudd i 2008, men, som sine konkurrenter, vaklet banken i fjor høst da store deler av finansmarkedet sluttet å fungere. Det er uklart om banken da ville klart seg uten statlig støtte og garantier.

Finansminister Timothy Geithner har uttalt at ingen av de store bankene ville overlevd dersom myndighetene hadde forholdt seg passivt.