Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs har i løpet av rekordtid snudd svake resultater til knallresultater. Den formidable snuoperasjonen til investeringbanken får imidlertid ingen klapp på skulderen.

Det er et økende PR-problem for Goldman at Wall Streets dominerende aktør vil levere sterke kvartalstall med en oppdatering på bonusutbetalingene til ansatte. Hele 20 milliarder dollar ligger Goldman an til å levere i år, noe som gjør det vanskelig å fremstå seriøst overfor vanlige amerikanere eller det såkalte «main street».

Har erklært krig
Goldman vil starte sine bonusutbetalinger så snart de betaler tilbake 10 milliarder dollar til amerikanske myndigheter. Dette vil imidlertid ikke bli tatt nådig opp av politikerne i Washington, som har erklært krig mot de store bonusutbetalingene.

- De må ta inn over seg at folk følger nøye med på Wall Street og at de er en del av fiendelisten i USA akkurat nå, sier krisekonsulent Jesse Derris i Sunshine, Sachs & Associates til Reuters.

- De trenger å respondere og snakke med mediene på et mye smartere vis, sier Derris, som i dag representerer den tidligere Goldman-og Merrill Lynch-sjefen John Thain, som hadde et stort imageproblem etter store bonusutbetalinger.

De siste månedene har kritikken mot Goldman tatt seg kraftig opp, med talkshow-verter og blader som bruker Goldmans rikdom og myndighetenes pengestøtte i sine karikaturer. Religiøse organisasjoner har også gått ut og bedt selskapet endre sin betalingspraksis.

Signalene om at noe må gjøres har nå endelig nådd toppen i Goldman Sachs. De siste ukene har toppsjef Lloyd Blankfein vært ute i Wall Street Journal, Financial Times og Fortune Magazine. I tillegg til dette har Blankfein holdt en tale på «Clinton Global Initiative», om selskapets «10.000 Women initiative», som investerer i utdannelse for kvinner i hele verden. Flere veldedighetsinitiativ er også på gang, skriver Reuters. Blant forslagene er at ansatte i Goldman Sachs vil gi en andel av sine bonus til veldedighet.

PR-rådgiver Michael Robinson i Levick Strategic Communications advarer likevel i mot at Goldman kun gjør tiltakene som et engangstilfelle. Han mener at dette må sees som en langsiktig endring hos investeringsbanken.

Håver inn
Goldman Sachs la torsdag frem et overskudd per aksje på 5,25 dollar, mot et snitt blant analytikerne på 4,24 dollar per aksje ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters. I samme periode i fjor endte resultatet på 1,81 millioner dollar.

Goldman Sachs hadde et samlet overskudd på 3,19 milliarder dollar i tredje kvartal etter driftsinntekter på 12,37 milliarder dollar.

- Selv om verden fortsetter å møte store økonomiske utfordringer, ser vi bedre forhold og bevis på stabilisering, til og med vekst, i en rekke sektorer, sier konsernsjef Lloyd C. Blankfein i Goldman Sachs i en kommentar.

Ifølge regnskapene så gi resultatene en annualisert avkastning på 23 prosent på midlene Goldman har fått gjennom krispakken fra det amerikanske Finansdepartementet, såkalt TARP-midler.

Samtidig viser regnskapene at det fortsatt langt opp til driftsinntektsnivåene Goldman hadde i fjor på en rekke virksomhetsområder. Det er bankens egen trading med verdipapirer som er hovedårsaken til de sterke resultatene.